Спеціальні потреби

Юлiя Тимошенко i вибори – фаворити 2007 року


Політик року – Юлiя Тимошенко, подія року – вибори до Верховної Ради. Такі результати опитування, проведеного наприкінці грудня, оприлюднила соціологічна служба Українського центру економічних і політичних досліджень імені Олександра Разумкова.

Рівень підтримки Юлії Тимошенко найвищий серед українських політиків. Як свідчать результати опитування Центру Разумкова, сьогодні діяльність прем`єрки повністю підтримує майже 33% і частково підтримує – майже 20% громадян. Таким чином, нинішня очільниця уряду користується повною або частковою підтримкою більш ніж половини населення країни.

Тимошенко стала також “політиком року”. Відповідаючи на запитання “Якого українського політичного діяча ви б назвали політиком року – 2007”, більшість громадян вказали саме її ім`я. Говорить керівник соціологічної служби Центру Андрій Биченко:

“Політиком року громадяни вважають Юлію Тимошенко, яку назвали в цьому році 30,7% громадян. Це добрий показник, оскільки це питання ми задаємо з 2000-го року, і з 2000-го року починаючи, ось уже восьмий рік ми задаємо його, лише двічі у “політика року” показник був вищий. Це у Віктора Ющенка в 2000 році - 32,5% і в 2004 році - 39,4%. Взагалі за ці 8 років троє політиків всього були політиком року: в минулому році - Віктор Янукович, в 2005 і в 2007 - Юлія Тимошенко, а до цього лише Віктор Ющенко з 2000 по 2004 включно”.

Трійка лідерів і цього року залишається незмінною. Другим претендентом на звання “політик року” був Віктор Янукович, якого назвали майже 15% опитаних. Третій у списку Віктор Ющенко – лаври “політика року” президентові були готові віддати майже 7% респондентів.

Втім, у спину “трійці” вже дихає “молоде покоління”. На четверте місце у рейтингу вийшов новий персонаж політичного Олімпу – Арсеній Яценюк. “Політиком року” його визнали 4% опитаних.

Серед претендентів громадяни називали також Володимира Литвина, Петра Симоненка і Юрія Луценка. При цьому 12% респондентів заявили, що жоден з українських політиків не заслуговує на звання “політика року”, а сімнадцяти відсоткам було важко відповісти на це запитання.

Що ж до “політичної події року”, який минає, то абсолютна більшість громадян такою подією вважає вибори до Верховної Ради. Це - відповідь майже 55% опитаних. Ще 10% назвали головною подією обрання Тимошенко прем`єром. Лічені відсотки згадали про розпуск Ради, вибори спікера, трагедії на шахтах та вшанування пам`яті жертв Голодомору.

Підбиваючи підсумки року, майже дві третини українців не змогли назвати політичну подію року у світі. Для чотирьох відсотків такою подією стало приєднання нових країн до Шенгенської зони, а найчастіше – дев`ятьма відсотками опитаних – згадувалися вибори в Росії.

Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG