Спеціальні потреби

За дiями уряду Тимошенко слiдує ‘тiньовий Кабмiн’


У той час як новий уряд Юлiї Тимошенко робить перші кроки, за ним назирці слідує “тіньовий уряд” Вiктора Януковича. Сьогодні опозиційний Кабмін провів своє друге засідання, де лунала різка критика наступників. Чи серйозною є затія з “альтернативним Кабінетом”?

Глава “тіньового” уряду вживається в роль, опановуючи опозиційну риторику. Курс нової команди при владі Віктор Янукович назвав “замилюванням очей”, порадивши опонентам, як було сказано, “працювати, а не не ляпати язиками”. На сьогоднішньому засіданні опозиційного Кабміну екс-прем`єр скритикував і урядову програму Юлії Тимошенко, і запропонований нею Держбюджет.

Як заявив Янукович, проект Бюджету-2008 “неможливий для виконання”, а закладені в ньому цифри “нереальні”. Особливе занепокоєння лідер Партії регіонів висловив планованим зростанням державного боргу. І образився на те, що документ для ознайомлення йому надали надто пізно:

“Ми отримали сьогодні в офісі партії о восьмій годині 50 хвилин цей бюджет офіційно за підписом голови ВР Яценюка Арсенія Петровича з пропозицією розглянути цей бюджет і дати висновки до 19 години сьогодні. Ну, безумовно, це ненормальна пропозиція, тому що це неможливо зробити якісно. Але ми будемо намагатися”.

Не схвалює екс-прем`єр і програму діяльності нового уряду. “Це сміх крізь сльози”, - так схарактеризував Янукович програму Тимошенко “Український прорив”, назвавши документ “декларацією” і “чистим популізмом”.

На сьогоднішньому засіданні “тіньовий прем`єр” дав також доручення “тіньовому міністрові юстиції” перевірити факти звільнення державних службовців з політичних мотивів. Янукович пригрозив Тимошенко: якщо факти підтвердяться, він поскаржиться до європейських інституцій.

Активний старт роботи опозиційного Кабінету, який у понеділок 24 грудня провів своє перше, а сьогодні вже друге засідання, викликає суперечливі оцінки оглядачів. Те, що створено площадку для ведення постійних дискусій, контролю над діями чинного уряду, -- це, безумовно, позитив, -- каже політичний експерт Олександр Палій:

“Це загалом непогано. Трішки вибивається з ситуації те, що фактично цей уряд є ще й елементом внутрішньопартійної дискусії, яка відбувається в Партії регіонів у зв`язку з поразками, які вона останнім часом зазнала. Ми бачимо, що Янукович переживає за своє місце в Партії регіонів, за те можливе виникнення інших центрів публічного представлення цієї партії, і цей уряд можна розглядати, в тому числі, як засіб для боротьби за виживання всередині самої партії, для боротьби з можливими, потенційними конкурентами Януковича.... Наскільки серйозна ця затія – покаже час. Поки що ми бачимо, що уряд Януковича, який за останній місяць свого існування набрав 800 мільйонів доларів боргів, критикує і висловлює стурбованість високим рівнем державного зовнішнього боргу. Це виглядає досить нелогічно. Крім того, нелогічно виглядають деякі інші тези тіньового уряду, і той факт, що ці тези випливли лише після того, як уряд Януковича був відправлений у відставку. Хоча ще місяць тому про жодні ініціативи подібного роду і про жодні “геніальні ідеї” уряду Януковича ніхто в країні не здогадувався…. Але треба сказати, що у Партії регіонів є шанс довести, що цей уряд це не якесь “потьомкінське село і не просто намагання повернути собі те крісло, бодай в уяві, а це якась більш-менш серйозна площадка для дискусії з нинішньою владою. Ми побачимо, чи вийде це у Партії регіонів», -- каже політолог, додаючи, що наразі критика, яка лунає від альтернативного уряду, не надто ущиплива для чинної влади за рівнем аргументації.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG