Спеціальні потреби

Прем’єра вибиратимуть без застосування системи “Рада”


В Українському парламенті сьогодні знову шукали компроміс щодо того, як і коли відбудеться голсоування за Прем’єр-міністра України. Результатом цього засідання стало визначення дати – чергову зробу коаліція зробить у вівторок.

Коаліція нині не ризикує. Провальне голосування за призначення Юлії Тимошенко змусило коаліціантів шукати причини і шукати вихід. Якщо немає довіри до системи “Рада”, коаліціанти наподягають на голосуванні кожного депутата особисто. Виглядатиме це так: спікер називатиме прізвище депутата, він підніматиме руку і казатиме: “за”. Якщо депутат проти, він каже це слово, але руки не підіймає. Це все зніматимуть на відео і документуватимуть члени лічильної комісії. Такий спосіб майже гарантовано робить Тимошенко прем’єром, але за однієї умови, якщо коаліції вдасться зібрати всіх своїх депутатів у залі.

Однак, це не подобається не членам коаліції, вони вважають, що проблеми з системою “Рада” це не технічний фактор, а людський. Володимр Литвин зазначив:

“Коли були голоси і бажання голосувати – система працювала правильно. Тому проблема не в техніці, а, мабуть, в людях”.

Втім, проголосувати в такий спосіб може бути складно, якщо опозиція знову вдасться до блокування. За словами Юрія Луценка, регіонали пообіцяли, що знімуть облогу у вівторок:

“Гарантії в політиці – справа дуже умовна. Микола Азаров запевняв, що все буде спокійно і депутати не чинитимуть перешкод у волевиявленні тих, хто хоче підтримати нового українського прем’єра. Сподіваємося, що їхнє слово цього разу не розійдеться із справою”.

Натомість Нестор Шуфрич каже, що після голосування за прем’єра і Кабмін відразу ж має відбутися голосування і за голів комітетів – це вимога Партії регіонів. Регіонали не драма нагадують, що вівторок – останній день, коли можна голосувати за Тимошенко. Якщо голосування не відбудеться, Ющенку доведеться готувати третє подання з тим же прізвищем. Чи піде на це президент – складне питання. Політологи кажуть, що у випадку провалу Тимошенко у вівторок, на горизонті може з’явитися нова кандидатура, а відтак і нова коаліція.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG