Спеціальні потреби

В Аргентині на пост президента обрано жінку


В Аргентині на пост президента вперше обрано жінку. Крістіна Фернандез де Кіршнер, яка на даниу час є сенатором і першою леді, перебере правління від свого чоловіка Президента Нестора Кіршнера, в грудні.

Понад 50 років тому Аргентина прославилась найвідомішою жінкою-політиком Латинської Америки – Евітою Перон, яка була дружиною Президента Хуана Перона. Сьогодні 54-річна Крістіна Фернандез досягла того, що Еві Перон була навіть важко уявити:

“Жінка-президент! Звикайте до цього усі! Жінка!!! Я знаю, усі звикли до лідерів чоловіків, а тепер звикайте також до жінок!”

Багато аргентинців, зокрема жінок, задоволені результатами виборів. Вони кажуть, що це чудова нагода для Аргентини, оскільки чоловіки, які правили дотепер, були не дуже успішними.

Дехто займає вичікувальну позицію. Багато хто вказує, що під час кампанії Фернандез ніколи не давала конкретних обіцянок, обмежуючись загальними фразами про посилення процвітання і соціальної справедлтивості. І тепер все залежатиме від того, що вона робитиме, прийшовши до влади.

В країні, де чоловіки традиційно домінують в усіх політико-економічних аспектах, перемога Фернандез є історичною. Відзначається, що її приходу до влади сприяла фінансова криза в Аргентині 2001-го року. Криза проклала шлях до президентсва її чоловікові і викликала в країні соціальні зрушення у процесі подолання суспільством фінансового краху.

Крістіна Фернандез належить до Пероністської партії. Як і Евіті Перон, їй подобається дизайнерський одяг і вона утримує ретельно відшліфований публічний імідж. На противагу Евіті вона походить з середнього класу, тяжіє до прагматизму, а не до перебільшень і не помічена у радикальному захисті бідних.

Дехто вказує, що найбільший політичний козир Крістіни – її чоловік Президент Крішнер – залишив їй чимало проблем. Політичний консультант Серджіо Беренстейн зазначає: Вона прийшла до влади завдяки президентству її чоловіка, в ході якого відновлено зріст економіки, збілшилась кількість робочимх місць і відродився авторитет президента. Водночас набільші проблемина на її шляху, це ті, які не вирішив її чоловік, як-от приборкання інфляції, диверсифікація джерел енергії, боротьба з корупцією і злочинністю.

На міжнародній арені Президент Кіршнер тримався досить непомітно, а пані Фернандез вже виявила наміри подорожувати і бачитись зі світовими лідерами. Вона говорить, що серед головних цілей її зовнішньої політики є приваблення іноземних інвестицій в Аргентину.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG