Спеціальні потреби

Домовленість із Киргизстаном наблизила Україну до СОТ


Україна завершує переговори про вступ до Світової організації торгівлі. Принципової домовленості вдалося досягти із Киргизстаном – останньою країною, з якою досі не уклали двосторонньої угоди. Як каже міністр економіки Анатолій Кінах Бішкек погодився визнати “недержавним” борг, через який роками не давав згоди на вступ до СОТ України. Нині українська сторона виклала свої пропозиції щодо його погашення. Його пропонують виплатити протягом наступних років через надання Киргизстану технічної допомоги та участь українських підприємств у декількох інвестиційних проектах. Бішкек вивчає пропозиції Києва – сторони планують підписати меморандум найближчим часом.

Так само, кажуть українські урядовці, досягнуто порозуміння із робочою групою щодо обсягів підтримки сільського господарства. Всі проблемні питання знято. Отже Україна має всі підстави сподіватися на членство в СОТ до кінця грудня.

Очевидно запланованим на цей рік вступом до СОТ можна пояснити те, що Мінекономіки вирішило переглянути прогнози імпорту до України. Раніше урядовці говорили про плани його скорочення. Однак нині визнають – ввезення товарів з-за кордону і надалі значно переважатиме експорт. Дефіцит зовнішньоторговельного балансу лише цього року може скласти майже 6 мільярдів доларів. Це майже вдвічі більше за прогнози, які Кабмін оприлюднював на початку року.

Однак деякі експерти навіть ці цифри називають занадто оптимістичними і кажуть – вони не повною мірю враховують те, що до кінця року Україна може стати членом СОТ. Адже в цьому випадку зникнуть деякі обмеження на імпорт і інозменим постачальникам працювати на українському ринку буде значно простіше.

Інше за темою

Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG