Спеціальні потреби

Партія регіонів відмовилася від позачергової сесії Ради


Депутати від більшості нині терміново злітаються до столиці. Спікер Мороз ініціював позарчегову сесію Верховної Ради. Як зазначено у тексті розпорядження, його видано у зв‘язку з вимогою 179 народних депутатів України про скликання позачергової сесії.

Мороз пропонував розглянути на цій сесії питання про стан правового забезпечення проведення позачергових виборів до Верховної Ради та проект постанови про зміни до Конституції.

Своє обурення з приводу такої ініціативи відразу висловили помаранчеві. БЮТ взагалі назвав це спробою чергового ГКЧП, мовляв, в такий спосіб Мороз хоче нівелювати ідею дострокових виборів.

Однак, справжню проблемою для планів Мороза виявилися його ж союзники по коаліції – Партія регіонів. Декілька днів регіонали не казали нічого конкретного. І от сьогодні під вечір оголосили – їхня політрада вирішила не йти на позачергову сесію. Регіонали кажуть, їхні партнери по коаліції з цим погодилися, хоча раніше комуністи і обіцяли брати участь у засіданні.

Чому так сталося – вголос політики не кажуть, але в кулуарах висловлюють думку, що регіонали дещо побоюються того, аби Олександр Мороз не оголосив про вихід Соцпартії з коаліції, що автоматично зробило б нелегітимним уряд Януковича.

Помаранчеві сили насправді найбільше боялися іншого – що Олександр Мороз прийме присягу тих кандидатів у депутати, що є в списках “Нашої України”. Все це викликало б чергову порцію дискусій про легітимність ради.

Натомість обидві сторони визнають, що чергового етапу переговорів про підготовку виборів не оминути. Нині робота ЦВК заблокована і нема жодної гарантії, що вона оголосить таки 2 серпня початок виборчої кампанії. Інакше, вибори знову доведеться переносити і писати черговий президентський указ.

Можливо, саме про це йтиметься на засіданні уряду у середу. Не виключено, що на це засідання в будинок уряду прийде особисто Віктор Ющенко, чого він досі жодного разу не робив.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG