Спеціальні потреби

Виставка людських тіл вражає і захоплює


Американська столиця приваблює туристів безліччю музеїв, виставок та галерей, відвідування переважної більшості з яких є безкоштовним. Крім того, тут постійно організовують і тимчасові, так звані сезонні чи гостьові експозиції.

Нещодавно свої двері для гостей та мешканців міста відкрила незвична виставка під назвою “Людські тіла”, де можна побачити розрізані та збережені у рідкому силіконі частини людського тіла.

Втiм на обличчях відвідувачів, які зібрались біля експонатів, не побачити відрази чи шоку. Лише зацікавленість. Адже, їх тіла побудовані так само. На прикладі залитих силіконом тіл, пояснюється, як працює людський організм. Кожне тіло демонструє різні функції організму, хвороби чи травми. Так, наприклад, тіло чоловіка розрізано у районі попереку та ніг, щоб показати кісткові пластинки, якi скріплюють переломанi частини.

Відвідувач виставки Сем, який приїхав побачити експозицію з іншого міста, має особливу зацікавленість. Такі самі пластинки він має у руках:

“Загалом я маю три пластинки і 21 шуруп, яких я ніколи не бачив. Лише на знімках. Насправді, побачити такі речі наживу майже неможливо, лише у книжках та на знімках. А тут можна роздивитися і пластинки і шурупи всередині справжнього тіла”.

Інша гостя виставки, Ілейн Потовскі – фармацевт. Вона з особливою увагою досліджує тіло людини, якій було зроблено операцію із знерухомлення хребців. Рік тому її 15-річний син пережив таку саму процедуру:

“Це трішки нервує. З одного боку цікаво, а з іншого мене трохи бентежить той факт, що мій син має такий самий пристрій. Я це бачила на знімках, але подивитися це всередині тіла – зовсім інше відчуття”.

Інші, у тому числі студентка біологічного факультету 18-річна Кетлін, дивляться на експонати як на живі підручники:

“Ми вчимося, як функціонує людський організм. Мені просто потрібно на власні очі побачити, як це відбувається”.

Гості також мають нагоду доторкнутися до людського мозку чи серця. Обидва органи, як і решта експонатів, пройшли процес полімерної обробки. Ця інноваційна технологія використовує силікон для збереження тканин людського організму. Експерти кажуть, що найважче зберегти людський мозок.

Працівник експозиції: “Справжній мозок є більш пухким. Він чимось нагадує текстуру звареної вівсяної каші. Після обробки мозок стає більш пластиковим, адже клітини мозку наповнені замість рідини силіконовим полімером”.

Один з найбільш популярних експонатів – зморщені чорні легені курця. А поряд з ними – білі та здорові легені людини, яка не курила. Різниця настільки вражаюча, що, за словами речника виставки, багато курців, які побачили цей експонат, відразу вирішили кинути згубну звичку.

Інші відділи виставки присвячені нервовій та репродуктивній системам, скелету та шкірі. Всі експонати – тіла людей, які померли ненасильницькою смертю. Одні – лише п’ять років тому, інші – понад тридцяти. Всі вони були подаровані їх господарями для медичних досліджень та надані організаторам виставки Далійського медичного університету Китаю.

Деякі групи кажуть, що використання людських тіл, як експонатів не є етичним, інші ж вважають це цілком прийнятним. Виставка працюватиме у передмісті Вашингтона до жовтня, після чого відправиться у турне американськими та європейськими містами.

Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG