Спеціальні потреби

Ющенко підписав 9 законів, необхідних для вступу в СОТ


Україна виконала всі процедури, необхідні для вступу до Світової організації торгівлі і планує стати її формальним членом до листопада 2007 року. Про це заявив Президент Віктор Ющенко.

Україна вже встановила своєрідний рекорд у своїх стосунках із СОТ. Вона прагне вступити до цієї організації з 1993 року, тобто 14 років. Довше до СОТ вступав хіба що Китай. Найбільше проблем виникло із приведенням українського законодавства до вимог організації – зокрема у таких питаннях, як боротьба з піратством, створення рівних умов для українських та іноземних виробників, сільськогосподарські інновації.

Вступ до СОТ прискорився після приходу до влади помаранчевої команди, однак 2005-го, попри радикальні заяви президента, стати членом організації Україні так і не вдалося. Тодішні плани знову перенесли щонайменше на два роки. Тепер Віктор Ющенко називає чергову дату – 1 листопада 2007 року. Переговори проведені і протоколи підписані з усіма країнами-членами організації, окрім Киргизстану, але це планується зробити протягом двох місяців.

Президент каже, що підписав дев’ять законів, необхідних для вступу і найближчим часом підпише останні два. Про це він заявив сьогодні на засіданні консультативної ради з питань іноземних інвестицій. На його переконання, до кінця року, зокрема, до листопада, Україна пройде усі процедури для формального набуття членства у цій організації. Після цього, прогнозує Віктор Ющенко, Україна почне активні переговори з Європейським Союзом щодо створення зони вільної торгівлі.

Про це йшла мова на переговорах із високопосадовцями у Брюсселі, а відтак, вступ України до СОТ і початок переговорів про входження України у зону вільної торгівлі з ЄС у Києві вважають взаємопов’язаними речами.

Інше за темою

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG