Спеціальні потреби

Звільнення моряків було великоднім подарунком


П'ятнадцять британських моряків нарешті воз'єдналися зі своїми рідними та близькими після того, як їх майже два тижні утримувала влада Ірану.

Чотирнадцять чоловіків та жінка прибули у четвер до Лондона чартерним літаком з Тегерана. Згодом їх гелікоптером перевезли на військову базу неподалік британської столиці, де вони мали змогу побачитися зі своїми сім'ями і поспілкуватися з представниками мас-медіа.

Одразу ж після прибуття літака в аеропорт Гітроу Прем'єр-міністр Великобританії Тоні Блер заявив кореспондентам, що його країна зуміла добитися звільнення моряків без будь-яких угод чи переговорів. Втім, як сказав глава британського уряду, цим кроком були відкриті нові дипломатичні канали і, якщо Іран хотів би, то він міг би покласти початок іншим відносинам.

Тим часом президент Ірану Махмуд Ахмадінеджад назвав звільнення моряків подарунком британському народові до Великодня.

“Сьогодні День народження великого Пророка Мухамеда”, – ось так президент Ірану офіційно пояснив причину звільнення британських моряків, захоплених майже два тижні тому в Перській затоці.

Іран проголосив, що моряки перебували в іранських територіальних водах. Великобританія наполягала, що вони перебували в територіальних водах Іраку, на доказ чого були продемонстровані знімки, зроблені із супутника. Але тим не менш, в офіційному листі Лондон пообіцяв не робити цього в майбутньому. До того ж, п'ятеро моряків зізналися в перетині кордону між двома країнами в ефірі Іранського телебачення.

Коли моряки ще перебували в полоні, британські ЗМІ висловлювали їм повну підтримку. Тепер, після звільнення, деякі газети критикують колишніх заручників за їхні вибачення, а британський уряд – за занадто м'яку дипломатію.

Чи мають стосунок до цієї кризи Сполучені Штати? Білий дім заперечив, що той факт, що п'ятеро іранських посадовців утримуються США на півночі Іраку, вплинуло якимось чином на дії іранської влади в ситуації із заручниками.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG