Спеціальні потреби

Домагаються визнання Голодомору геноцидом


Домагатися від парламентів своїх країн визнання Голодомору геноцидом. До цього закликає закордонних українців Українська всесвітня координаційна рада. Як заявив новообраний голова УВКР Дмитро Павличко, світове визнання Голодомору стане провідним завданням організації.

Українська всесвітня координаційна рада визначилася з програмою - максимум на найближчі роки. Це - світове визнання Голодомору 1932-33 років геноцидом проти українського народу. Як повідомив новообраний голова УВКР Дмитро Павличко, закордонних українців закликають домагатися такого визнання від парламентів своїх країн:

«Ставитимемо тепер найважливіше питання перед ними: ми будемо їх просити, щоб парламенти тих країн, де вони живуть, визнали Голодомор як організований комуністичною владою геноцид проти українського народу. Це є політичне завдання».

Наразі відповідні резолюції, зусиллями закордонних українців, вже ухвалили парламенти десяти країн. Однак іронія долі – такого рішення досі не прийняла сама Верховна Рада. Саме цей факт перешкоджає визнанню Голодомору геноцидом більшою кількістю країн і, зрештою, визнанню на рівні ООН, -- каже заступник голови Української всесвітньої координаційної ради канадець Віктор Педенко:

«Нам вертається відповідь, чи запитання – а що ж держава Україна робить у цім відтинку? Чи вона вже це зробила у своєму парламенті? Чи вона вже гідно відзначила цю величезну трагедію, чи є інститут досліджень, чи є меморіал? Так, посадили калину. Гарно. Але давайте у 75-ліття цієї трагедії відповідно це відзначимо».

Окрім педалювання теми Голодомору, новообране керівництво Української всесвітньої координаційної ради обіцяє провести дві помітні культурницькі акції. Видрукувати мовами світу 10 найважливіших українських книжок – так би мовити, українська ментальніть в концентрованому вигляді, та видати багатомовну енциклопедію про внесок українців у світову науку і культуру. Нова концепція діяльності УВКР включає також один особливо амбітний пункт: здобуття Нобелівської премії з літератури. Кандидатом Дмитро Павличко пропонує висунути Ліну Костенко.

Наразі ж оновлена організація світового українства видала заяву, в якій висловлює стурбованість кризовим станом провідних українських інституцій за межами держави. В тяжкому фінансовому становищі перебувають українська Вільна академія наук в Нью-Йорку, Український науковий інститут у французькому Сарселі; Український вільний університет у Мюнхені. УВКР закликає уряд України надати невідкладну допомогу цим закладам як важливим центрам української присутності за кордоном.

Розсилка

Відео - найголовніше

Реакції західних експертів на саміт BRICS. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:07:19 0:00

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG