Спеціальні потреби

Катастрофа Ту-154 - висновки експертiв


Українські авіадиспетчери не винні у падінні російського літака Ту-154. Такі попередні висновки експертів, які розслідували причини катастрофи лайнера, внаслідок якої минулого тижня загинули 170 людей.

Технічна комісія Міждержавного авіакомітету заперечує, що причиною катастрофи літака Ту-154 Пулковських авіаліній були дії українських диспетчерів. Принаймні про це свідчать дані попердньої розшифровки бортових самописців, знайдених на місці падіння лайнера неподалік Донецька.

Російські медіа повідомляють, що експертам на підставі отриманих даних вдалося відновити хід подій до моменту катастрофи. Серед усіх версій причин падіння вони зупинилися на одній. Аварія наймовірніше стала наслідком двох факторів – помилкою екіпажу та складних погодних умов. Пілот вирішив обійти грозовий фронт зверху. При цьому дуже різко набрав критичну для літака висоту.

Експерти також встановили, що лайнер був повністю справним. Втім, це поки що попередні дані, наполягають у Міждержавному авіакомітеті. Остаточні висновки про причину катастрофи можна буде зробити після завершення всіх експертиз. Технічна комісія вже направила авіакомпаніям, які експлуатують подібні літаки, рекомендації з підвищення безпеки польотів.

Тим часом український МЗС назвав неприпустимими будь-які спекуляції навколо ймовірних причин падіння літака до оприлюдення висновків спеціальних урядових комісій. З такою заявою зовнішньополітичне відомство виступило після того, як низка російських видань звинуватила у катастрофі помилкові дії харківських авіадиспетчерів.

Офіційні результати розслідування обіцяють оголосити першого вересня. Але, деякі жести російського керівництва свідчать, що звинувачення на адресу працівників української державної агенції «Украавіарух» дійсно були безпідставними.

Керівництво Росії вже висловило готовність компенсувати Україні витрати, пов`язані із катастрофою та ліквідацією її наслідків. Зокрема, за свій рахунок українська сторона надавала рідним загиблих готелі та забезпечувала їх транспортом та харчуванням. За даними Міністерства з надзвичайних ситуацій, на це було витрачено близько двох мільйонів гривень.

Відео - найголовніше

МВФ: Важливо, щоб українські біженці повернулись. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:25 0:00
XS
SM
MD
LG