Спеціальні потреби

Буш наклав перше президентське вето


Президент Буша наклав вето на законопроект, який дозволив би урядові асигнувати фонди на дослідження стовбурних клітин. Вето є першим, яким вiн скористався за час перебування при владi.

Палата представників схвалила законопроект ще минулого року. Це ж саме учора зробив і Сенат: співвідношенням голосів 64 - «за», та 37 - «проти». Утім, бракує 4 голоси сенаторів, щоб перешкодити президентському вето. Серед опонентів проекту був сенатор-республіканець Сем Браунбек, який вважає, що ці дослідження є нічим іншим, як зруйнуванням людського життя.

«Ми не повинні ставитися до людей, як до сировини. Це аморально знищувати ембріони ненародженого людського життя в інтересах науки», - говорить він.

Однак прихильники проекту кажуть, що дослідження дозволять знайти зцілення для таких поки що невиліковних недуг як хвороба Паркінсона, цукровий діабет і навіть параліч, викликаний ураженням спинного хребта. Кеті Люїс, голова фонду Кристофера Ріва сподівається, що президент не зігнорує громадською думкою і переоцінить свій підхід до цього питання, а також захистить беззахисних.

У 2001-му році Президент Буш обмежив федеральне фінансування на дослідження стовбурних клітин. «Людське життя є подарунком від нашого творця», - сказав тоді Буш. Однак не всі республіканці поділяють точку зору Буша. Лідер республіканської більшості у Сенаті Біл Фрист, лікар за освітою каже, що він проти абортів, але водночас вважає надто обмеженою політику Білого Дому у питанні стовбурових клітин. «Усі з нас у цьому залі були колись ембріонами - формою людського життя на ранній стадії розвитку», - додає Біл. На його переконання проект допоможе майбутнім дослідженням стовбурних клітин. При цьому законодавець наголосив, що їх братимуть лише з людських ембріонів, які залишаються не використаними у лікарнях штучного запліднення, і так чи інакше піддаються знищенню.

Прихильником проекту є і Арлен Спектор. Він вважає, що документ допоможе науковцям врятувати життя десяткам тисяч людей. «Немає причин для того, аби ембріони, які не були використані при штучному заплідненні для зачаття життя, не вживалися для досліджень, що врятують життя», - говорить він.

Опитування громадської думки свідчать, що більшість американців підтримують дослідження стовбурних клітин. Однак експерти припускають, що ані в Палаті представників, ані у Сенаті поки що немає більшості, необхідної для подолання президентського вето.

Розсилка

Відео - найголовніше

Реакції західних експертів на саміт BRICS. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:07:19 0:00

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG