Спеціальні потреби

Північна Корея погрожує відповісти на санкції Японії


На переговорах у справі нормалізації дипломатичних відносин із Японією, Північну Корею представляє Сон Ір Го. Проте, його звернення до японських журналістів у Пхеньяні у п’ятницю зовсім не були дипломатичними.

Він остеріг Японію скасувати каральні заходи проти його країни, які Токіо наклав після здійснення цього тижня Північною Кореєю ракетних ви́пробувань, або в іншому разі їй загрожуватимуть серйозні наслідки:

«Японія, Сполучені Штати, Південна Корея - ці країни штучно загострюють ситуацію. Адже вони лише провокують та погрожують. Такі кроки можуть примусити нас діяти відповідно - і Пхеньян може повторити запуск ракет», - йдеться в заяві представника міністерства закордонних справ Північної Кореї Сон Ір Го.

Після висловів обурення з приводу її ракетних випробувань, Північна Корея попередила міжнародну громадськість, що вона вдаватиметься до «жорсткіших фізичних дій» проти будь-якої країни, яка наважиться оспорювати її право на такі запуски і чинити тиск на Пхеньян.

Проте, Японія відразу проголосили обмеження на подорожування північних корейців до Японії і заборонила північно-корейському поромові протягом шести місяців входити у морські порти Японії. Японські лідери не виключають можливості суворіших санкцій.

Голова Кабінету Міністрів Японії Шінзо Абе висловив глибокий жаль з приводу заяви пана Сона і сказав, що Японія почувається ображеною.

Втім, південно-корейські власті повідомили, що вони наразі відкинули пропозицію Пхеньяну щодо відбуття військових переговорів на робочому рівні із Північчю. Сеул зазначив, що це невідповідний момент для таких переговорів, беручи до уваги запуски ракет, в тому числі балістичної ракети дального радіусу дії, яка потенційно здатна досягти узбережжя Сполучених Штатів.

Південно-корейські власті також сказали, що вони роблять переоцінку ключових аспектів співробітництва між обома Корейськими державами, включно із наданням харчової допомоги Півночі. У п’ятницю, цитуючи урядовця, місцеві засоби масової інформації повідомили, що доставки продовольства будуть затримані на невизначений час. Одначе, речник міністерства закордонних справ Південної Кореї, Лі Ґуань-Сі, заявив, що Сеул має намір далі дотримуватися політики діалогу із Пхеньяном.

Він зазначив, що заплановані на наступний тиждень у південно-корейському місті Бусан між-корейські переговори на міністерському рівні відбудуться, згідно з планами. Він сказав, що південно-корейські офіційні особи обговорюватимуть питання ракетних випробувань, як також закликатимуть Північну Корею повернутися за стіл шести-сторонніх переговорів, скерованих на покінчення з її програмою виготовлення ядерної зброї.

Північна Корея відмовляється повернутися до переговорів. Міністерство закордонних справ країни заявило, що запуски ракет є справою самооборони країни і зовсім не пов’язані із ядерними переговорами.

Помічник державного секретаря США Кристофер Гилл, який очолює американську делегацію на ядерних переговорах, перебуватиме в Сеулі для обговорення питання Північної Кореї. Гилл вже побував у Пекіні, де провів подібні розмови з чільними китайськими лідерами. У суботу він відбуде до Токіо, де продовжуватиме дискусії у цьому питанні.

Розсилка

Відео - найголовніше

Реакції західних експертів на саміт BRICS. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:07:19 0:00

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG