Спеціальні потреби

Опозиція продовжує блокувати парламент


Депутати від фракції Регіонів нині живуть в парламенті. У сесійній залі за будь-яких умов залишається півтора десятка регіоналів, яких міняють їх колеги через кожні 7-8 годин. Нині, це головна стратегія опозиції – блокувати роботу парламенту аж доти, доки не мине визначений Конституцією термін на затвердження прем’єра та спікера – 30 днів. Головна причина – коаліція не хоче йти на компроміс, каже Віктор Янукович:

«Вона продовжує диктувати нам свої умови. Перше, що ми почули, - ви спочатку розблокуйте Верховну Раду, а ми потім будемо розглядати питання».

Натомість, представники коаліції заявляють – жодних законних причин для блокування немає, отже, це лише політична гра Регіонів, які не хочуть залишатися в опозиції. Олександр Турчинов, БЮТ, заявляє:

«Жодного аргументу щодо порушення коаліцією Конституції, закону чи регламенту не видно. Жодної зачіпки, яка б стосувалася конституційних, законодавчих порушень не наведено. Єдина підстава для блокування роботи Верховної Ради – це блокування обрання керівництва Верховної Ради і уряду. Саме це є мета ініціаторів з боку партії. І саме вони беруть на себе відповідальність за те, що сьогодні нема в Україні стабільної влади, за те, що сьогодні не працює уряд, за те, що сьогодні відпрацьовуються антикризові програми...»

За той час, коли регіони ставлять палки в колеса коаліції, вже в середовищі коаліціантів назрів черговий конфлікт. Соціалісти зажадали від Нашої України змінити кандидатуру спікера. Як натякає Олександр Мороз, її затвердили через шантаж Петра Порошенко в іншому разі не брати участі у помаранчевій коаліції:

«І соціалісти за неї проголосують безумовно, тим самим ще раз підтверджуючи, що єдність коаліції для нас є принципово важлива. А наполягати на кандидатурі Порошенка в нинішній ситуації підтверджує або піддає сумніву позиції частини фракції Нашої України відносно єдності коаліції або відносно формального існування коаліції в нинішньому форматі» .

Наша Україна відреагувала у два способи. Досить різко висловилася прес-секретар партії Тетяна Мокріді, поставивши соціалістам запитання - чи означає така позиція, що вони виходять з коаліції, оскільки згідно правил, фракції учасниці не мають право вето на кандидатури від інших фракцій. А от Анатолію Кінаху, який є суперником Порошенка за спікерське крісло, ця заява дала простір для маневру:

«Ми ще поки не розглядали запитання. Я думаю, що у зв’язку з позицією фракції соціалістів, це питання буде розглянуте і на засіданні нашої фракції і на загальних зборах коаліції. Будемо шукати рішення. Головне, щоб це відбувалося прозоро, демократично і в основі була мета створити високоефективну, відповідальну владу».

Тепер коаліція займається вирішенням чергової внутрішньої проблеми разом із вирішенням ще однієї задачі - як, не порушуючи регламенту, в пакеті проголосувати за прем’єра та спікера. А опозиція ще глибше засідає в парламенті. Наша Україна вже заявила про готовність поступок у вигляді комітету зі свободи слова, однак, очевидно, що це проблеми не вирішить. Регіони вимагають перед голосуванням за прем’єра проголосувати за спікера. На цю посади вони мають власного кандидата – Віктора Януковича.

Інше за темою

XS
SM
MD
LG