Спеціальні потреби

Чи обмежують анти-терористичні заходи громадянські свободи американців?


Вслід за терористичними нападами на Сполучені Штати у 2001 році, безпека стала турботою номер 1 для всього суспільства. Але в останні роки все більше дебатів точиться навколо того, чи не обмежилa гонитва за цiєю безпекою громадянські свободи американців.

Дебати з приводу громадянських свобод американців можна почути на антивоєнних протестах, в Конгресi, Білому домi та Верховному судi. Чи не головна дискусія зараз точиться навколо урядової програми прослуховування телефонних розмов ймовірних терористів. Президент США Джордж Буш говорить, що це – суттєвий інструмент у боротьбі з тероризмом.

Втiм критики говорять, що закон, датований 1978 роком, називає прослуховування без спеціального дозволу суду - незаконним. Вслід за останніми виступами в Північній Кароліні президент Буш мусів захищатися від нападок виборця на ім'я Геррі Тейлор, який сказав таке: «За все своє життя я не почувався настільки осоромленим, настiльки стривоженим дiями моїх керiвникiв у Вашингтонi, включно з Білим домом, Сенатом та Палатою представникiв. І я відчуваю, що не дивлячись на вашу риторику, співчуття і здоровий глузд у вашій адміністрації залишилися десь далеко позаду. Я тільки сподіватимусь, що у Вас достатньо скромності i такту собі час від часу заглянути в душу i посоромитись».

На що Джордж Буш відповів: «Коли ми задіяні у вiйнi, то мусимо застосовувати усi доступнi нам засоби, санкціоновані Конституцією на вкрай обмеженiй основi, i ця програма - для нашого захисту - пiддається постiйному перегляду. Зараз ми з вами маємо різне бачення того, що нам треба брати пiд захист. Однак, якщо ви вважаєте, що я повинен вибачатися за це, то я вам відповідаю рiшучим "НІ"».

Чимало опозиційних демократів і ліберальних активістських груп вважають, що адміністрація Буша неадекватно балансує безпеку і громадянські свободи. Втім, консерватори вважають, що в час вiйни громадянські свободи мають врівноважуватися з потребами безпеки.

Наразі чимало людей говорять, що дуже важливо, щоб американці, якi вважають, що їхнi права порушуються, продовжували тиснути на уряд. І найважливіше, це продовжувати проявляти таку ж активність в майбутньому і не зупинятися. Треба достукатися з цією проблемою до кожного сенатора, кожного члена Конгресу, щоб бути певним, що через війну з тероризмом американці не втратять своєї свободи - свободи, за яку вони так довго боролися.

Розсилка

Відео - найголовніше

Реакції західних експертів на саміт BRICS. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:07:19 0:00

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG