Спеціальні потреби

Новообраний депутат – гість нашої студiї


Новообраний депутат України від Блоку Юлiї Тимошенко Андрій Шевченко заявив, що коалiцiйнi переговори в Українi затягуються штучно, адже про принципи роботи було домовлено ще на Майданi. Вiн також зазначив, що Юлія Тимошенко не збирається вiдмовлятися від прем`єрства. Про це вiн заявив в інтерв`ю, яке вiн дав, завiтавши до нашої вашингтонської студії. З ним розмовляла Мирослава Ґонґадзе.

МҐ: Вітаю, Андрію.

АШ: Доброго здоров`я. Я відчуваю себе таким подвійним iменинником як колишнiй кореспондент «Голосу Америки» i колишнiй шеф-редактор «П`ятого каналу». Радий бути тут.

МҐ: Вітаю з перемогою та зміною кар'єри.

АШ: Продовженням кар`єри.

МҐ: Будемо так вважати. Ви все-таки пiшли в полiтику, тому будемо говорити про полiтику. Чи, на Вашу думку, не затягуються переговори щодо коаліції i яка Ваша оцінка причин того, що сьогоднi вiдбувається в Українi.

АШ: Ну, не тільки на мою думку, а на думку усіх тверезомислячих людей, якi дивляться за тим, що сьогоднi вiдбувається в Українi. Зараз очевидно, що у нас з коаліцією уже непристойно довге затягування. А чому? Тому, що є люди, якi не хочуть подивитися правдi ввiчi. Вони не готовi сприйняти i прийняти результати виборiв i вони, замість того, щоб зараз реально починати працювати, вони шукають способу, як можна якось інакше перекрутити результати виборiв, перекрутити ту ситуацію, яка є.

МҐ: Дуже багато говориться про те, що ця вся проблема у Юлії Тимошенко, що вона не хоче вiдмовитися від посади прем`єр-мiнiстра i тому тi домовленості таки ще не вiдбулися. Чи готова Юлія Тимошенко вiдмовитися від посади прем`єр-мiнiстра заради того, щоб створити помаранчеву коаліцію i яка ситуація буде, якщо помаранчева коаліція таки не буде створена i «Наша Україна» домовиться з «Партiєю регiонiв»?

АШ: Ну, я впевнений, що Тимошенко не буде вiдмовлятися від посади прем`єр-мiнiстра у форматi помаранчевої коаліції. Більше того, я думаю, їй би це не дозволили зробити ні Блок Юлії Тимошенко, ні тi виборцi, тих майже шість мiльйонiв, якi проголосували. Це було б нечесно. Ну, Ви прекрасно розумiєте, що таке пройти виборчу кампанію дуже непросту, всю кампанiю говорячи про те, що це – вибори i уряду i прем`єр-мiнiстра. I зараз, коли є всi можливості брати відповідальність i працювати – не робити цього. Я може вжив би такий образ: Уявiть, що ми з Вами будуємо будинок i у Вас є можливість, Ви затвердили проект будинку. Ви уже уявляєте, якого кольору буде черепиця, яким буде вазончик, якi квiти Ви висадите. Більше того, Вам доворили це робити i там певні люди, якi вирiшували, хто має це робити, сказали: от Мирослава буде для цього хороша людина, яка візьме пiд ключ відповідальність i яка зробить це. I в останнiй момент раптом кажуть: ну, Мирославо, план хороший, але насправдi Ти займися там, наприклад, огорожею i воротами, а всю відповідальність за проект будуть нести інші люди. Ти кажеш, якi? Ну, поки що не говоримо. Але хтось буде iнший, але не Ти, бо Ти нам чимось не подобаєшся. Чи можна в таких умовах вiдповiдати за ситуацію, за будiвництво цього будинку – ні. У нас є один нюанс – що в цьому будинки ми збираємося жити. Тому я впевнений, що нiхто цю відповідальність не збирається просто так вiддавати. I є всi можливості для того, щоб сформувати хорошу про-президентську коаліцію, зробити дуже якiсний будинок i я впевнений, що Юлія Тимошенко може для цього бути дуже хорошим прем`єром. Але я не хочу спрощувати, тому, що такi довгі переговори про коаліцію, це означає, що є дуже рiзнi погляди i в Блоці Юлії Тимошенко, i в «Нашiй Українi», i в соцiалiстiв, i це означає, що проблема не в однiй полiтичнiй силi, а взагалi в тiй системi, яка є в країнi».

МҐ: Президент Ющенко неодноразово наголошував на тому, що необхiдно спочатку домовитися про принципи формування цього уряду i принципи роботи уряду i тільки після цього уже визначатися з посадами.

АШ: Мені здається, що просто про принципи ми домовилися пiвтора року назад, коли була революція i коли був Майдан. I мені здається, якщо зараз хтось пробує два місяці домовлятися ще раз про щось, що потім виявиться програмою дій президента Ющенка, то це – затягування часу. Давно домовилися. Всім зрозумiло на яких трьох китах буде стояти цю коаліція, це -- європейський вектор, це – ринкова, соціально зорієнтована економіка, i це – свобода: свобода слова, демократiя i так далi. Все. Треба просто працювати. Я перепрошую. Мені здається, якщо люди до чогось хочуть домовитися, для цього вистачає одного вечора, одної ночі, може двох – максимум, а не двох мiсяцiв. Тому я сподiваюся, що тi люди, якi там зараз упираються руками i ногами від коаліції, вони зараз перепочинуть десь на пляжах, десь на пісочку, повернуться до Києва i нарештi ми отримаємо результат.

МҐ: Останнє, i мабуть найважливіше запитання – якi Вашi прiоритети роботи у парламентi?

АШ: Це – звичайно парламентський Комiтет свободи слова, де я збираюся працювати i я думаю, що якщо раніше цей комiтет бiльше займався тим, що в нього був девiз – Не вiддамо жодного квадратного сантиметра свободи – він був таким захисником оазису свободи слова – зараз можна завойовувати нову територію, це має бути Комiтет iнформацiйної полiтики, справедливої, хороших правил гри, якi будуть i в iнтересах журналiстiв, i в iнтересах грошей, медіа-капiталу, i, головне – i в iнтересах глядача. Тому будемо створювати хороші, справедливі, успiшнi правила гри для медійного ринку. Те саме, чим ми займалися всi останні роки.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG