Спеціальні потреби

У Вашингтонi перебував глава МВС Луценко


З вiзитом у Вашингтонi перебував мiнiстр внутрiшнiх справ України Юрiй Луценко. Щільний графік візиту міністра був наповнений зустрічами з американськими конгресменами, колегами з ФБР, представниками Державного департаменту, Агентства національної безпеки США. Обговорювався широкий ряд питань, у тому числі боротьба з торгівлею людьми, наркотиками, економічними злочинами, кібер-злочинністю. Однак центром дискусій, як сказав Луценко, стало відновлення переговорів щодо підписання договору про екстрадицію:

«Американська сторона висувала дві основних проблеми до положень нашої Конституції про неможливість видачі наших громадян в інші країни. Однак тим не менш вони підписали договори з іншими країнами, які мають такі самі конституційні положення -- Польща або Угорщина. Друга причина – це рівень дотримання прав в Україні. Мені здається, що ця проблема потребує нового погляду. Після останніх революційних подій, зміни влади, стану демократії в Україні, мені здається ця причина потребує оновленого погляду. На це погодилась сьогодні в розмовах і пані Добрянськi і, сподіваюсь, підтримає цю розмову і Держдепартамент і генеральний прокурор [мiнiстр юстицiї] США, від якого у першу чергу залежить це рішення».

Говорячи про результати роботи свого відомства, як в розмовах з американськими колегами, так і перед українською громадою на зустрічі в посольстві України, Юрій Луценко намалював досить оптимістичну картину. На закиди про неефективність роботи міліції у гучних справах, міністр закликав до витримки та попросив критиків не перетворювати помаранчеву революцію на жовтневу:

«Люди не задоволені, що темпи розслідувань так затягуються. Але з іншого боку я їм кажу такі слова: у нас була Помаранчева революція, а не Велика Жовтнева Соціалістична і я Луценко, а не Дзержинський. І навіть при всій несимпатії до тих всіх діячів, і навіть ворожості, я не маю права вирішувати, хто є ворог народу і кого треба покарати.... І коли мене американці питають, чого так затягуються справи, я відповідаю, а ви закінчили справу Енрон, чи мені так здається».

Звичайно не раз під час зустрічі прозвучало і актуальне питання парламентських виборів та ролі правоохоронців у виборчому процесі. Луценко запевнив що тут проблем вiн не передбачає:

«Я хочу передати мессидж, що у нас не буде жодних проблем з виборами. По – перше, вони відбудуться і це будуть вибори, а не маніпуляції. Я не балотуюся до Верховної Ради, я буду діючим міністром стільки, скільки мені відведено долею. І головне, чому я спокійно на це іду, тому що ці вибори будуть проведені чесно. Міліції ніхто не закриє очі на можливі зловживання. Це єдиний шанс для мене залишитись у політиці і я його використаю».

Юрій Луценко запевнив громаду, що говорити про використання адміністративного ресурсу владою Ющенка під час виборів недоречно, бо такого ресурсу просто немає. Щоправда, додав він, не зникла проблема приватного ресурсу, проти якої міліція виявляється досить безсилою. І тут залишається покладатись на свідомість виборців, додав міністр.

Інше за темою

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG