Спеціальні потреби

«Криворіжсталь» повторно продано


Фонд держмайна України продав з аукціону комбінат «Криворіжсталь» за рекордну суму. Перебіг торгів транслювався у прямому ефірі декількох телеканалів. Представники влади кажуть про знаковість події. Однак продаж продемонстрував значні розбіжності в поглядах членів урядової коаліції.

Майже годину тривали торги з продажу найбільшого українського виробника металу – комбінату «Криворіжсталь». Вперше в історії української приватизації вони транслювалися в прямому ефірі двох телеканалів. Троє учасників піднімали ставки 78 разів. В результаті початкова ціна 10 мільярдів гривень виросла майже в 2,5 рази. Переможцем стала компанія «Міттал стіл Джомені», власник якої індійський підприємець Лакшмі Міттал. Вона закупила сталевого гiганта за 24 мільярди 200 мільйонів гривень.

Фонд держмайна вже підписав угоду про продаж із переможцем і очікує надходження грошей протягом місяця. Його представники кажуть, що самі не очікували отримати таку привабливу ціну. Вона виявилася майже в 6 разів більшою за ту, що минулого року заплатили підприємці Віктор Пінчук і Рінат Ахметов. Саме цю угоду Віктор Ющенко назвав крадіжкою. Вона була скасована рішеннями судів, але колишні власники не полишили спроб зірвати конкурс.

Прозора повторна приватизація була однією із передвиборчих обіцянок Ющенка. Тому після закінчення конкурсу президент виглядав задоволеним:

«По одному об'єкту нам заплачено на 20% більше, ніж за всі роки приватизації. Не в простих умовах Україна здійснила унікально важливу для нашої країни приватизацію».

Глава уряду Юрій Єхануров разом з президентом також слідкував за продажем «Криворіжсталі». Він також не приховував радості – завдяки угоді вдасться закрити дірку в цьогорічному бюджеті. На виплати пенсій та зарплат планували витратити 7 мільярдів гривень надходжень від приватизації. Натомість мали лише мільярд. Прем`єр говорить, що вже готують наступні подібні конкурси:

«Ми все зробимо для того, щоб інвестори світу відчули, що в Україні змінилася ситуація, змінився клімат. І є чітка влада, яка продемонструвала, яка здатна організовувати, не дивлячись на всі негаразди, прозорі конкурси».

Українській владі, авторитет якої був зіпсований корупційним скандалом, були вкрай необхідні позитивні результати конкурсу.
Втім продаж може стати черговим випробовуванням для урядової коаліції. Соцпартія категорично наполягали на збереженні комбінату в держвласності. Протягом дня надходила суперечлива інформація про відставку голови фонду соціалістки Валентини Семенюк, яка перебуває у лікарні.

Натомість на конкурс прийшла й колишня прем`єрка Юлія Тимошенко. Вона заявила, що успіх аукціону в першу чергу заслуга її уряду і закликала провести подібну процедуру й відносно інших раніше сумнівно проданих об`єктів.

XS
SM
MD
LG