Спеціальні потреби

Блокують повторний продаж Криворiжсталi


Колишні власники меткомбінату Криворіжсталь домагаються відміни запланованого на наступний понеділок конкурсу з повторного продажу підприємства. Вони заявляють про подання відповідного позову в американський суд. Український уряд каже, що приватизація відбудеться згідно з планом і транслюватиметься в прямому телеефірі.

Колишні власники Криворіжсталі не покидають спроб зірвати конкурс. У середу вони повідомили про намір оскаржити реприватизацію в суді штату Нью-Йорк. Відповідний позов має подати американська компанія, яка, начебто постраждала від неправомірних дій української влади і судів [iснування компанiї, яку називають «Еддокс», пошуком в Iнтернетi неможливо було пiдтвердити - ред.]. В разі, якщо торги відбудуться, вона вимагатиме від уряду та переможця компенсації збитків.

Це вже не перша спроба колишніх власників комбінату зірвати повторний конкурс. Напередодні Верховна Рада схвалила постанову з рекомендацією залишити комбінат у держвласності. Крім того депутати в першому читанні схвалили законопроекти, які забороняють приватизацію Криворіжсталі. Фонд держамайна не припиняв в зв`язку з цим підготовчу роботу з продажу об`єкта. Президент Ющенко заявив, що рішення Ради не є перешкодою для проведення повторного конкурсу.

Українське державне телебачення оголосило, що процес продажу висвітлюватимуть в ефірі Першого національного каналу. Трансляція почнеться опівдні у понеділок 24 жовтня. Віце-президент НТКУ Андрій Шевченко назвав цю подію знаковою в житті країни. Оскільки громадяни зможуть на власні очі побачити, як робиться велика приватизація.

В конкурсі візьмуть участь три учасники. Кожен з них вніс за право позмагатися за комбінат грошову заставу. Початкова ціна комбінату 10 мільярдів гривень. Однак українські урядовці розраховують отримати за Криворіжсталь як мінімум в півтора рази більшу суму. Зрив конкурсу призведе до значних втрат бюджету і неможливості профінансувати соціальні програми.

XS
SM
MD
LG