Спеціальні потреби

Чи фiнансував Березовський кампанiю Ющенка?


Чи фінансував російський олігарх Борис Березовський виборчу кампанію Вiктора Ющенка? Відповідь на це запитання намагалася дати спеціальна парламентська комісія. Минулого тижня депутати з трьох фракцій зустрілися в Лондоні з опальним бізнесменом. Згідно з домовленiстю, зміст розмови вони погодили оприлюднити не раніше вчорашнього понеділка. Сьогодні після засідання комісії депутати розповіли, що їм вдалося дізнатися.

Майже місяць минув з часу, коли колишній президент Леонід Кравчук виступив із сенсаційною заявою. Начебто опальний російський олігарх Борис Березовський, який нині живе у Лондоні, фінансував президентську кампанію Віктора Ющенка. І особисто розповів це Кравчуку. Як доказ він показував декілька платіжних документів.

В парламенті заговорили про можливий початок імпічменту президента і створили з представників різних фракцій спеціальну комісію. Троє депутатів наприкінці минулого тижня зустрілися із паном Березовським. Але домовилися зміст розмови оприлюднити не раніше 11 жовтня.

Член комісії комуніст Юрій Саломатін стверджує, що за словами Березовського, він витратив на підтримку демократії в Україні 21 мільйон доларів. Про це його начебто просили Давид Жванія і Сергій Третьяков. Вони ж вказували рахунки, на які слід переказувати гроші, сказав вiн:

«Пан Березовський не знає, як були використані ці гроші. Навіть хтось із політологів пожартував в одному із видань, що можливо, на утримання коханок ці гроші були використані. Тому пан Березовський, як людина, яка надавала ці гроші, зацікавлена в тому, щоб дізнатися, що було на ці гроші зроблено. Яка незалежна преса з`явилася, чи якісь дослідницькі центри».

Саломатін пропонує дослідити, чи не пішли ці гроші на фінансування президентської кампанії Ющенка. Для цього наступного тижня планують заслухати пояснення Давида Жванії і Сергія Третьякова. Втім деякі члени комісії вважають це недоцільним. Михайло Поживанов каже – Березовський особисто заперечив, що давав гроші на вибори. Мовляв, це суперечить закону. А тому витрачати час на з`ясування походження платежів між двома закордонними компаніями немає сенсу, каже Поживанов:

«Я взяв одну із платіжок – там написано "підстава платежу – loan agreement – позика". Тоді про яку "демократію" в угоді про займ можна говорити? В інших написано – "перерахування по контракту". А якщо з`ясується, що в цих офшорних компаніях, куди йшли платежі, засновники якісь індуси? Так що, ми будемо з`ясовувати, чи Березовський чай купував для себе, а сьогодні він використовує ці платіжки для чогось?».

Поживанов навіть пропонував припинити роботу комісії, оскільки не бачить перспектив її роботи. Навіть запеклий опонент Ющенка – есдек Ігор Шурма скептично дивиться на ймовірність встановлення факту незаконного фінансування його виборчої кампанії. А тому закликає журналістів провести власне розслідування:

«Він сказав, що всі свої дії він зробив свідомо, і що він готовий приїхати в Україну і дати свідчення. Єдине що він просить від вищих посадових осіб держави гарантувати йому безпеку».

Шурма, як і багато інших оглядачів, визнає, що скандал вже завдав шкоди президентському іміджу. Вже нині соціологічні дослідження показують, що частина людей вірить в те, що Березовський давав гроші Ющенку. Очевидно, ближче до виборів, цю історію знову згадають опоненти президента.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG