Спеціальні потреби

«Це має вигляд координованої кампанії з придушення свободи слова» - Посольство США про арешти на мітингах в Росії


Фото: учасницю протесту в Москві затримують правоохоронці, 23 січня 2021 року
Фото: учасницю протесту в Москві затримують правоохоронці, 23 січня 2021 року

«Арешти російською владою мирних протестувальників, журналістів - це має вигляд координованої кампанії із придушення свободи слова та мирних зібрань». Так прокоментувала речниця посольства США в Москві Ребекка Росс дії російської влади під час багатотисячних акцій протесту, що відбулись в російських містах в суботу.

Тисячі протестувальників вийшли на вулиці у більш ніж 30 великих містах в Росії на підтримку російського опозиціонера Олексія Навального. В Якутії акція протесту відбулась попри температуру у 53 градуси морозу.

Поліція заарештувала понад 1 600 учасників протестів, повідомляють ЗМІ. Серед затриманих була і дружина Навального Юлія. Юлію згодом звільнили з-під арешту.

В серії твітів стосовно суботніх акцій протесту на підтримку Навального в Росії, Росс наголосила, що дії російської влади «продовжують роки посилення обмежень в Росії, репресій проти громадянського суспільства, незалежних ЗМІ, політичної опозиції».

«США підтримують право всіх людей на мирний протест та свободу вираження. Дії російської влади придушують ці права», - додала вона.


Олексія Навального заарештували в неділю, після того, як він повернувся на територію РФ з Німеччини, де він впродовж п‘яти місяців відновлювався від отруєння нервово-паралітичною речовиною «Новічок». Цього тижня влада РФ також заарештувала деяких осіб, наближених до Навального, включаючи його прес-секретаря Кіру Ярмиш.

Дивіться також: Час-Тайм. Байден наказав провести ретельний аналіз розвідки щодо атак, які пов’язують із Росією

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG