Спеціальні потреби

Британська розвідка буде моніторити Чорне море, щоб захистити кораблі


Премєр-міністр Великої Британі Ріші Сунак
Премєр-міністр Великої Британі Ріші Сунак

Прем'єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак оголосив про низку заходів для захисту експорту українського зерна та вирішення глобальної продовольчої кризи.

«Ми використовуватимемо нашу розвідку та засоби спостереження, щоб стежити за російською діяльністю в Чорному морі, та попереджати Росію, якщо побачимо ознаки того, що вони готують напади на цивільні судна або інфраструктуру в Чорному морі», - йдеться у заяві прем'єр-міністра, розміщеній на урядовому порталі.

Він додав, що у рамках цих операцій зі спостереження авіація Королівських ВПС виконує польоти над цим регіоном, щоб стримати Росію від завдання незаконних ударів по цивільних суднах, які перевозять зерно.

Крім того, Велика Британія виділить 3 мільйони фунтів стерлінгів фінансування для Всесвітньої продовольчої програми, щоб продовжити роботу, розпочату в рамках ініціативи президента Зеленського «Зерно з України», яка була створена в листопаді минулого року, йдеться в заяві Сунака.

Велика Британія також прийматиме міжнародний саміт з продовольчої безпеки пізніше цього року та збільшить підтримку вразливих верств населення, які найбільше постраждали від зростання цін на продукти харчування.

Сунак бере участь в саміті країн G20 в Індії. Очікується, що питання поставок зерна з України буде на порядку денному.

Відверто скандально, що Росія, припинивши чорноморську зернову ініціативу, блокує та атакує українські порти. Це має припинитися
Шарль Мішель

Росія «має припинити» блокування українських морських портів після виходу з угоди за посередництва ООН і Туреччини щодо забезпечення поставок зерна, заявив у п’ятницю у розмові з журналістами в Нью-Делі напередодні саміту G20 президент Європейської ради Шарль Мішель.

«Відверто скандально, що Росія, припинивши чорноморську зернову ініціативу, блокує та атакує українські порти. Це має припинитися», - цитує Мішеля агенство AFP.

Росія вийшла з зернової ініціативи у липні. Як раніше повідомляв Голос Америки, США прагнуть повернути Росію до виконання Чорноморської зернової угоди.

“Це наша мета, і ми сподіваємось, що Росія знову приєднається до Чорноморської ініціативи, щоб зерно та продовольчі продукти могли потрапити туди, де вони потрібні”, – сказав заступник речника Держдепартаменту США Ведант Пател на брифінгу у вівторок 6 вересня.

Зустріч президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана з президентом Росії Володимиром Путіним 4 вересня не принесла позитивних результатів у питанні відновлення Чорноморської зернової угоди, яка б дозволяла Україні експортувати своє збіжжя морем.

В матеріалі використані джерела AFP.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Форум

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG