Спеціальні потреби

США прагнуть повернути Росію до Чорноморської зернової угоди


Комбайнер збирає пшеницю на полі біля села Ківшовата Київської області 18 липня 2023 року.
Комбайнер збирає пшеницю на полі біля села Ківшовата Київської області 18 липня 2023 року.

США прагнуть повернути Росію до виконання Чорноморської зернової угоди, заявив Ведант Пател, заступник речника Держдепартаменту США.

“Це наша мета, і ми сподіваємось, що Росія знову приєднається до Чорноморської ініціативи, щоб зерно та продовольчі продукти могли потрапити туди, де вони потрібні”, – сказав Пател на брифінгу у вівторок 6 вересня.

Він наголосив, що вихід РФ з угоди завдає шкоди громадам, вразливим до продовольчої безпеки в усьому світі.

Відповідаючи на питання журналістів про візит президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана до Сочі, представник Держдепу зауважив, що Сполучені Штати цінують зусилля партнерів і зокрема дипломатичні намагання Туреччини переконати Росію повернутися до зернової угоди.

Він також додав, що Сполучені Штати продовжують співпрацювати над відновленням ініціативи із ООН та Туреччиною.

Водночас, Пател розповів, що на випадок, якщо відновити угоду не вдасться, США разом із союзниками розглядають “інші доступні варіанти”, щоб переконатися, що потік харчових продуктів буде доступний у місцях, де це потрібно.

Зустріч президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана з президентом Росії Володимиром Путіним 4 вересня не принесла позитивних результатів у питанні відновлення Чорноморської зернової угоди, яка б дозволяла Україні експортувати своє збіжжя морем.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Форум

XS
SM
MD
LG