Спеціальні потреби

ISW не погоджується з оцінками New York Times щодо українського контрнаступу


Фото: українські військові проводять постріл з хорватського RAK-SA-12 поблизу Бахмута, 10 липня 2023 року (Roman Chop via AP,)
Фото: українські військові проводять постріл з хорватського RAK-SA-12 поблизу Бахмута, 10 липня 2023 року (Roman Chop via AP,)

Оглядачі на Заході по-різному оцінюють тактику, яку обрала Україна у своєму контрнаступі.

Американські посадовці, яких на умовах анонімності опитало видання New York Times, розкритикували українські Збройні сили за розпорошення підрозділів вздовж великої лінії фронту, замість того, щоб концентрувати потугу для досягнення суттєвого прориву.

Водночас американський інститут вивчення війни ISW називає "проблематичними" заклики Заходу сконцентрувати всі наявні ресурси на єдиній осі.

В огляді війни за 22 серпня дослідники ISW зазначають: наступальні операції ЗСУ в інших секторах важливі, щоб зафіксувати російські підрозділи й не допустити підкріплення російських сил з флангів.

"Українські наступальні операції біля Бахмута зафіксували численні десантні підрозділи Росії та окремі бригади в регіоні ..., що не дозволяє їм підтримати російський спротив на півдні", - йдеться в повідомленні ISW.

А от на південь від Великої Новосілки, вказують дослідники, український наступ триває паралельно з просуванням в напрямку Мелітополя, що "створює для російської оборони дилеми про те, яку вісь підтримувати".

Американські стратеги, опитані New York Times, вважають, що хоча тримати певні підрозділи біля Бахмута виправдано, щоб стримати Росію, кількість українських підрозділів там достатня, щоб повернути цю територію, що має невелике стратегічне значення.

New York Times вказує, що радники зі США закликали Україну сконцентрувати сили для контрнаступу в бік Мелітополя, щоб отримати значний прорив і відрізати Росію від сухопутного шляху до Криму, навіть якщо це означає більші втрати військових та обладнання.

Видання вказує, що ЗСУ почали дослуховуватись до такої поради з початку серпня і почали перекидати досвідчені бойові підрозділи зі сходу на південь. Однак, зазначає видання, посилаючись на інформацію опитаних посадовців, ці підрозділи зазнають важких втрат і деякі взводи в основному складаються з поранених військових, які повернулись до бою, а контрнаступ може ускладнитись ще з настанням осінніх дощів.

New York Times все ж відзначає, що Збройні сили США не мали досвіду такої війни, як в Україні, і тому їхні поради є обмеженими.

Водночас влада США не вважає, що українській контрнаступ зайшов у глухий кут. Про це заявив радник з нацбезпеки США Джейк Салліван. Він підкреслив, що Україна продовжує методично і систематично повертати свої території.

"Ми не вважаємо, що конфлікт зайшов у глухий кут. Ми продовжуємо підтримувати Україну в її зусиллях повернути території під час цього контрнаступу, і ми бачимо, як Україна продовжує це робити методично і систематично", – заявив Салліван під час брифінгу 22 серпня.

Відповідаючи на запитання журналістів про ситуацію на фронті, Салліван заявив, що США від початку чітко усвідомлювали, що поле бою в Україні дуже динамічне.

"Стосовно того, що відбувається на полі бою. Ми завжди розуміли, що це поле бою дуже динамічне. Що це не схоже на телевізійний серіал, де в одному епізоді українці йдуть в наступ, а Росія обороняється, а в наступному – Росія атакує оборонні позиції України. Обидві сторони атакують і захищаються в кількох точках уздовж дуже протяжної лінії фронту", – сказав радник з нацбезпеки США.

Речник Пентагону генерал Пет Райдер заявив під час брифінгу 22 серпня, що українські сили продовжують просуватись вперед уздовж всієї лінії фронту в Україні, а підсумки контрнаступу зараз підбивати недоречно.

"Ми з самого початку говорили, що це буде дуже жорстка і складна операція у важкій боротьбі. Це марафон, а не спринт. Тому ілюзій з цього приводу бути не повинно. […] Я не збираюсь вдаватися до підбивання рахунку посеред бою. Це було б недоречно", – заявив Райдер.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Форум

XS
SM
MD
LG