Спеціальні потреби

Успіхи українців у контрнаступі - вагомий аргумент для надання більшої військової допомоги, вважають експерти


Успіхи українців у контрнаступі можуть стати вагомим аргументом для надання більшої військової допомоги, вважають у Вашингтоні. (AP Photo/Kostiantyn Liberov)
Успіхи українців у контрнаступі можуть стати вагомим аргументом для надання більшої військової допомоги, вважають у Вашингтоні. (AP Photo/Kostiantyn Liberov)

Опитані "Голосом Америки" вашингтонські експерти висловили припущення, що успіхи українців у контрнаступі можуть стати вагомим аргументом у наданні військової допомоги від США швидше та у більшому обсязі.

Так, зокрема, вважає президент американської ради зовнішньої політики Герман Пірхнер. Він наголошує, що у світлі успішного наступу вже неможливо стверджувати, що українські військові можуть бути нездатні оперувати певним сучасним озброєнням, - аргумент, який часто використовувався проти надання певних видів озброєння.

"У США і на Заході завжди були голоси, які сумнівались в тому, на що здатна Україна: "Україна паде за три дні", "ми дамо їм зброю, - але чи вміють вони нею користуватися?", "чи буде ця зброя ефективною?" Ви чули усі ці аргументи. І я думаю, що зараз, з успіхом наступу в районі Харкова та Херсона, люди, які казали, що "ми не повинні давати Україні більше зброї, тому що вони не можуть її використовувати", - я думаю, що вони втратили свої аргументи. Зараз настав час діяти для Блінкена та для військових, які виступають за те, щоб Україні надали достатньо озброєння для широкомасштабного наступу. Зараз їхні вимоги та аргументи мають більше сили", - пояснює він у коментарі для Української служби "Голосу Америки" Пірхнер.

Успішний контрнаступ ЗСУ може зокрема, вплинути на виділення додаткового траншу Україні, про який просить Білий Дім, - стверджує Конор Савой, старший науковий співробітник центру стратегічних та міжнародних досліджень (CSIS).​

"По-перше, я вважаю, що візит Блінкена - це, очевидно, сигнал про стабільну підтримку від Сполучених Штатів у цей час, особливо враховуючи, що Україна здійснює серію масштабних контратак проти російських військ. І, по-друге: цей візит пов’язаний також із новим пакетом безпекової та економічної допомоги для України та інших партнерів у регіоні", - сказав Савой в коментарі для "Голосу Америки".

Нагадаємо, що 2-го вересня Адміністрація Байдена звернулась до Конгресу США із проханням схвалити виділення 11,7 мільярдів доларів на додаткову безпекову та економічну допомогу для України. У Білому Домі заявляють, що попередні транші вичерпуються. Нові кошти необхідні для безперервної підтримки України протягом перших трьох місяців 2023-го фінансового року, який починається на початку жовтня.​

"Нинішній контрнаступ показує кілька речей іншим державам. По-перше, це свідчить про те, що Україна продовжує боротися. А також Україна добре використовує озброєння, яке надали Сполучені Штати та інші союзники. Якщо ви подивитесь на те, що відбувалось протягом останніх кількох тижнів перед початком контратаки, то Україна добре використовувала системи HIMARS та інші артилерійські системи великої дальності, які ми надали. І це дає їм змогу досягати нинішніх перемог", - додає Савой.

Водночас, вплив вдалого українського контрнаступу на Росію світ бачить вже зараз, вважає Люк Коффі, старший науковий співробітник Інституту Гудзона. У першу чергу, це стосується стратегічних рішеннь російської армії. За словами Коффі, російські удари по Харківській ТЕЦ та по цивільній інфраструктурі ввечері 11-го вересня є ознакою відчаю російського воєнного командування та черговою спробою залякати українців.

"Останні російські атаки на цивільну інфраструктуру, електростанції та гідростанції є ознакою відчаю. Такі вчинки роблять, коли знають, що програють на полі бою. Жоден розумний воєначальник не запропонує використати балістичні ракети вартістю 30 мільйонів доларів, щоб на кілька годин вимкнути електромережу України. Але це саме те, що ми бачимо зараз", - сказав у коментарі для англомовної служби "Голосу Америки" Коффі.

Що стосується політичного впливу на Володимира Путіна, то його позиції і вплив дійсно похитнулись. Водночас, для України це не обов'язково матиме позитивні наслідки, стверджує Коффі. За його словами, найближче оточення очільника Кремля обурене не самою війною, а відсутністю прогресу в цій війні та слабкою позицією РФ.

"Я не дуже впевнений, що зараз режим Путіна під загрозою. Проте серед західних держав є розмови, що, можливо, його скинуть, і це авжеж, буде добре. Але я вважаю, що якщо на цьому етапі Володимира Путіна дійсно скинуть, то це станеться лише тому, що його найближче коло вважає, що він неправильно веде війну. Що якби хтось інший керував, у них не було б цих невдач. Саме тому вони б його замінили. І аж ніяк не тому, що вони раптом стали, знаєте, такими джефферсонівськими демократами за одну ніч", - каже Коффі.

Раніше, в понеділок, 12-го вересня, Державний секретар США Ентоні Блінкен заявив, що українці досягли "значного прогресу" у своїй контрнаступальній операції, але "передбачати, як це піде далі іще зарано".

Дивіться також: Як на Заході коментують успіхи ЗСУ.

Як на Заході коментують успіхи ЗСУ. СТУДІЯ ВАШИНГТОН
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:58 0:00

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG