Американські розвідувальні служби більше уваги приділятимуть Росії

Центральне розвідувальне управління США

ЦРУ та інші розвідувальні агентства переорієнтовують значну частину своїх ресурсів на збір та аналіз розвідданих з Росії.

Розвідувальні агентства Сполучених Штатів розширюють дії проти Росії у більшій мірі, ніж будь-коли з часу закінчення «холодної війни». Про це, з посилання на працівників різних відомств, пише Washington Post. Отже росіянам варто очікувати, що проти них буде здійснено більше таємних операцій ЦРУ, дій у кіберпросторі, а за територією Росії уважніше слідкуватимуть за допомогою супутникових та інших засобів. В агентствах визнають, що останнім часом Росії вони приділяли недостатню увагу, а її дії в Криму, Сирії та у кіберпросторі стали для них сюрпризом. Увага і далі залишатиметься в першу чергу на тероризмі, але, згідно з директивою Білого дому та офісу директора національної розвідки, Росія піднялася у списку пріоритетів.

Утім, до рівня «холодної війни», коли 40% усіх фінансових, людських та інших ресурсів розвідувальних агентств присвячувалося Радянському Союзі, вони не повернуться. Сьогодні лише 10% ресурсів приділяється збору та аналізу розвіданих з Росії. Багато фахівців з Радянського Союзу та Східної Європи пішли чи переорієнтувалися на інші напрямки – спочатку після розвалу Радянського Союзу, а потім після атак 11 вересня 2001 року.

Один з викликів у розвідувальній діяльності щодо Росії, кажуть американські розвідники, – система прийняття рішень. Ключові рішення робляться у вузькому колі в Кремлі, а використання Інтернету та інших засобів зв’язку – вкрай обмежено.

Бюджет США на розвідувальну діяльність становить 53 мільярди доларів. Росія, припускає Washington Post, має менший бюджет, але більшу його частину витрачає на шпигунські дії проти США. Так, у Сполучених Штатах, вважають представники розвідувальних агентств, працює щонайменше 150 російських агентів, і не лише у Вашингтоні та Нью-Йорку. А американських шпигунів у Росії – всього кілька десятків. У ЦРУ шукають та готують нових рекрутів, але більшість з них не знають російської мови, то пройде ще багато часу, поки вони зможуть «працювати в полі». Що стосується контррозвідки, то тут існує навіть більший дисбаланс. «Операції з контррозвідки, які здійснює Москва проти американського посольства, вимріється в сотнях агентів», – сказав в інтерв’ю газеті колишній посол США в Росії Майкл Макфол.

У той же час ЦРУ використовує інструмент, який допомагає їм подолати результати такої асиметрії, - вербування вищих чинів російської влади, які часто виїжджають за кордон та виявляють любов до грошей. Також, незважаючи на хакерські атаки, в яких підозрюють росіян, в Агентстві національної безпеки переконані, що їхні кібер-можливості значно перевищують російські.

Комітети з розвідки Палати представників та Сенату американського Конгресу вже тривалий час підтримували переорієнтацію зусиль розвідки на Росію, а в бюджет вже цього року на ці цілі були закладені більші суми.

Директор Національної розвідки Джеймс Клаппер та інші розвідники вважають, що частковою причиною агресії Путіна проти США є його параноя, що ЦРУ та інші розвідувальні агентства організували демонстрації проти нього у 2012 році та втручаються у внутрішні справи Росії. Це не так, говорить Майкл Макфол, але оскільки він в це вірить, він хоче виграти цю війну.

Дивіться також: Західні експерти стурбовані станом свободи слова та вільних медіа в Україні

Your browser doesn’t support HTML5

Західні експерти стурбовані станом свободи слова та вільних медіа в Україні. Відео