Дистанційне навчання стає дедалі популярнішим серед школярів у США

Шкільне навчання у мережі Інтернет набирає все більшої популярності у Сполучених Штатах. Учні усіх класів, які з тих чи інших причин не можуть відвідувати школу, мають змогу вчитися та отримувати освіту дистанційно. Послуга ця безкоштовна, адже дітей навчають вчителі державних шкіл. Як стверджують прихильники такого типу освіти, її якість не поступається знанням, отриманим у звичайній школі. Щоправда, опоненти нарікають, що такий спосіб навчання позбавляє дітей соціального спілкування.

Урок математики завжди починається з привітання вчительки. Учень Лавел Волс навчається вдома. Учителька знаходиться за 40 кілометрів від Лавела. Хлопчина вчиться у режимі он-лайн з 5-ти років. Тепер йому 11, і він закінчує 5-ий клас, – розповідає його мати Аніта:

«Лавел вивчає математику за 6-ий клас і природничі науки за 7-ий, тому що це його цікавить. Йому легко даються ці предмети».

Можливість вибирати предмети і зосереджувати увагу на тих, що найбільше цікавлять дітей, робить он-лайн навчання дуже зручним для дітей та батьків. Особливо їх влаштовує гнучкий розклад, що дозволяє краще планувати час для відвідування гуртків після уроків.

Мати Лавела була готова сама зайнятися освітою сина, а тому дуже зраділа, коли дізналася, що у Вашингтоні є школа, яка спеціалізується на навчанні в режимі он-лайн. Аніта навела довідки, і зв’язувалося, що там працюють кваліфіковані вчителі і шкільна програма у них дуже сильна.

Усе ж це не звільнило маму від обов’язку робити з Лавелом домашнє завдання, особливо після того, як її молодший син, Зекарі, також пішов в Інтернет-школу.

«Коли дитина у садочку, а потім йде у школу, то перші три роки, дуже зайняті. Треба постійно бути з дітьми, давати їм поради», – розповідає Аніта.

Он-лайн навчання користується все більшим попитом у США. Джеф Квітовскі – віце-президент «К12» – однієї з найбільших компаній, що пропонує навчання такого типу і забезпечує учбовим матеріалом Інтернет-школи.

«У США понад 250 тисяч дітей навчається в он-лайн школах. З них, майже 100 тисяч учнів, обслуговує наша компанія у різних штатах», – каже Квітовскі.

Учителька Лавела, Сьюзен Конвей, працювала у традиційній школі перед тим, як найнятися в компанію «К12»:

«Така школа працює для дітей, яким важко у традиційній школі через побоювання, що над ними будуть знущатися, чи які бояться розгубитися у великому потоці учнів».

Звичайно, що навчання у режимі он-лайн має і чимало опонентів. Серед них – Денніс Ван Рокел – президент Національної асоціації освіти:

«На мою думку, особиста взаємодія абсолютно необхідна, особливо, у молодших класах. І ця потреба лише зростатиме. Тому дорослим потрібно ретельно дослідити це питання і зосередитися на тому, що краще для дітей».

Аніта Волс свій вибір уже зробила. Мати двох дітей каже, що навчання в режимі он-лайн значно краще підходить її синам.