Спеціальні потреби

Журнал за 24 години допоможе у пошуку стипендій закордоном


Група молодих українців вирішила долучитися до міжнародної ініціативи і продемонструвати, що за 24 години можна встигнути створити журнал. Ініціатором проекту виступив український офіс програми академічних обмінів імені Фулбрайта. Учасники проекту створили освітній журнал про можливості освіти в Україні та закордоном за добу. Головна їхня мета – показати, що навчання це не тільки академія, а диплом іноземного університету можна отримати лише за знання з мінімальними фінансовими витратами.

Робота розпочалася о 10 годині суботнього ранку, коли 35 осіб, які відгукнулися на оголошення в Інтернеті, зустрілися в українському офісі програми академічних обмінів імені Фулбрайта і почали придумувати концепцію майбутнього видання.

«Нам хотілося б розповісти про американське навчання, про американську освіту, яка для нашої програми, звичайно, є найголовнішою. І, можливо, розповісти про те, що освіта – це не лише академічне, дещо сухе навчання. Ми хотіли показати, що наука може бути спокусою», – зазначає координатор програми Фулбрайта в Україні Інна Бариш.

Головним завданням було зробити журнал про освіту цікавим для широкої аудиторії. Для цього учасники вирішили відступити від традиційного академічного підходу і більше уваги приділити новим можливостям щось вивчити. Дистанційна освіта у Стенфорді, програми академічного обміну та літньої практики, а також, як стати пілотом – учасники активно шукали нові підходи до старих тем.

«Саме тому я б хотіла взяти такі програми, як Фулбрайт та інші і порівняти їх, показати, що посередник, якому потрібно платити, не завжди найкращий варіант. Про багато програм ми просто не знаємо», – зазначила учасниця проекту Журнал за 24 години Олена Шибаєва.

«Інше питання стосується стереотипів щодо освіти, які існують в Україні та закордоном. Це дуже загальна тема, її потрібно конкретизувати. Наприклад, те, що у нас той, хто не поступив одразу після школи вважається лузером, а закордоном це – нормально, вони беруть собі спеціально цей час на підготовку», – зазначає інша учасниця проекту Ірина Колотило.

Ірина, яка виконувала роль головного редактора окрім того, що пропонувала та обговорювала теми з журналістами, не забувала нагадувати, що на все про все є тільки 24 години. Тому після того, як учасники визначилися з ролями – журналісти, фотографи, графіки – активно взялися до роботи.

«Останнім часом назріла тема освіти та самоосвіти тому для того, щоб відкрити людям широкі можливості удосконалення власного життя, власних знань та можливостей розвитку, ми хочемо зробити цей журнал», – підсумувала головний редактор проекту Ірина Маркова.

Метою учасників було не тільки створити журнал, а й відчути на собі увесь процес роботи в команді й випробувати себе в нових ролях, адже лише кілька осіб мали відповідний досвід роботи в медіа.

Учасники проекту говорять, що провели ці 24 години без сну, працюючи над журналом, для всіх студентів теперішніх та майбутніх, яким це видання допоможе поглянути на процес навчання з іншого боку.

Ознайомитись із журналом про навчання закордоном можна на ТУТ.

Дізнатися більше про стипендії імені Фулбрайта для навчання в університетах США та інші стипендіальні і грантові програми для українських школярів, студентів та науковців можна на сайті Інформаційно-консультивного центру «Освіта».

XS
SM
MD
LG