Маккейн і Менендес закликали Південну Корею скептично ставитися до критики Трампа

Американські та південнокорейські солдати під час спільних навчань

Напередодні з’їзду Республіканської партії два впливові американські сенатори закликали Південну Корею сприймати будь-яку критику з боку ймовірного кандидата в президенти Дональда Трампа, що стосується зобов’язань Америки щодо Азії, «з певною часткою скепсису».

Голова комітету Сенату з питань збройних сил Джон Маккейн і колишній голова комітету Сенату з міжнародних відносин Роберт Менендес у понеділок опублікували статтю, в якій запевнили американських союзників Азії в підтримці США, незважаючи на заяви кандидата в президенти Дональда Трампа, який закликає до повної переоцінки багаторічних угод з Японією і Південною Кореєю в сфері безпеки.

«Будь-яка політична риторика про зворотне, будь-які розмови про відмову від наших зобов’язань повинні сприйматися по обидві сторони Тихого океану з певною часткою скепсису», – заявили сенатори в статті, опублікованій південнокорейською газетою Joongаng Daily, що видається англійською та корейською мовами.

У своїй статті сенатори не згадують Трампа на ім’я, але посилаються на кандидатів у президенти, які говорять «про занепад американського лідерства і вважають, що нам потрібно провести переговори про укладення більш вигідних угод з нашими партнерами і союзниками».

«Найбільша помилка»

Раніше Трамп критикував Японію і Південну Корею за те, що вони дуже мало дають Вашингтону в обмін на розміщення 50 тисяч американських солдатів у Японії і 28,5 тисяч – у Південній Кореї для підтримання миру і безпеки.

Трамп пригрозив, що якщо Токіо і Сеул відмовляться збільшити компенсацію Вашингтону за його зусилля в сфері безпеки, то він, можливо, виведе американські війська з регіону і дозволить своїм тихоокеанським союзникам обзавестися власною ядерною зброєю з метою стримування.

Позиція Трампа викликала різке неприйняття у багатьох в Азії. На їхню думку, подібні радикальні зміни суттєво підірвуть довіру до США, можуть призвести до гонки ядерних озброєнь в Азії і пошкодити міжнародним зусиллям з чинення тиску на Північну Корею, з тим, щоб вона відмовилася від розробок ядерної зброї.

Маккейн і Менендес засудили критику Трампа, назвавши її «найбільшою помилкою і найглибшим нерозумінням цінностей наших азійських альянсів».

Система ПРО THAAD

Сенатори відзначили активізацію військової співпраці між Сеулом і Вашингтоном після четвертого ядерного випробування і запуску ракети дальнього радіусу дії, вироблених Пхеньяном раніше в цьому році.

Нещодавно США і Південна Корея погодилися розмістити на Корейському півострові протиракетний комплекс для висотного заатмосферного перехоплення (THAAD), незважаючи на опозицію з боку Китаю.

Китай бачить у розгортанні системи THAAD елемент нарощування військового потенціалу США в Азії і стурбований тим, що потужні радарні системи можуть використовуватися для проникнення на китайську територію.

Система THAAD також викликала протести корейців, які проживають поблизу передбачуваних місць розміщення протиракетної системи і стурбованих потенційними загрозами здоров’ю та безпеці.

Маккейн і Менендес, що представляють обидві провідні американські партії, дали зрозуміти, що незалежно від того, хто переможе на президентських виборах в листопаді, США продовжать роботу з країнами Азії, і їх альянс з Південною Кореєю «ніколи не похитнеться».

Маккейн і Трамп

Хоча Маккейн підтримав кандидатуру Трампа, він стане одним з багатьох впливових республіканців, яких не буде на з’їзді партії, який проходить цього тижня в Клівленді. Сенатор від Аризони домагається свого переобрання і заявив, що він повинен знаходитися поруч зі своїм будинком, щоб вести кампанію напередодні праймеріз, які пройдуть в його штаті в серпні.

Торік Трамп заявив, що не вважає Маккейна героєм В’єтнамської війни, незважаючи на те, що колишній пілот ВМС США був збитий військами Північного В’єтнаму, потрапив в полон і відчув на собі тортури протягом шести років.

«Він вважається героєм війни, тому що був захоплений в полон. Мені подобаються люди, яких не захоплювали», – заявив Трамп в минулому році.

Дивіться також: Ось як впливають українці на вибори у США

Your browser doesn’t support HTML5

Ось як впливають українці на вибори у США. Відео