Що Путін отримав в Угорщині? - оцінки експертів

Your browser doesn’t support HTML5

Угорці не хочуть "дружби" з Путіним, президент грає у небезпечну гру - експерти. Відео

Президент Росії Володимир Путін в Угорщині домовлявся про умови енергетичної співпраці. Цього року закінчується дія 20-річної угоди між Мосвою та Будапештом щодо постачання угорцям російського газу. В умовах міжнародних санкцій Володимиру Путіну потрібно втримати європейського клієнта і продовжити цей газовий контракт. Утім самі угорці, схоже, не чекають російського гостя у своїх обіймах. У понеділок ввечері із протестом проти візиту Путіна на вулиці Будапешта вийшли тисячі людей.

Завдання Володимира Путіна в Будапешті – продовжити мульти-мільярдний контракт російського газового монополіста «Газпрому» з урядом Угорщини. Напередодні прем’єр-міністр Угорщини заявив, що розраховує домогтися від Росії «гнучкої» угоди про постачання газу.

«Ми хотіли б замінити нинішній контракт, термін дії якого закінчується в 2015 році, на новий. Але ми не знаємо, як будуть розвиватися ціни на газ та нафту у середній та довгій перспективі, то ж сподіваємось на гнучку угоду», - зазначив прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан.

Your browser doesn’t support HTML5

Без підняття цін на газ, держава зажене себе у прірву - експерт

Угорщина є членом Євросоюзу та НАТО. Утім нинішнє керівництво країни на чолі з прем’єром Віктором Орбаном у ЄС називають одним із найбільш проросійських. Глава угорського уряду неодноразово називав Путіна своїм політичним взірцем і виступає проти запроваження міжнародних санкцій щодо російської економіки.

Більше того, минулого року в обхід європейських партнерів Угорщина взяла у Росії 10-мільярдний кредит на добудову атомної електростанції «Пакш», таким чином потрапивши у ще більшу залежність від Москви.

На переговорах з господарем Кремля Орбан домагається зниження ціни за російський газ та скорочення термінів контракту з «Газпромом». Раніше ці угоди підписувались щонайменше на 20 років. Крім того, угорський прем’єр зацікавлений отримати право на реекспорт російського «блакитного палива».

Your browser doesn’t support HTML5

Газ зі США не обов'язково буде дешевшим за російський - експерт

Володимир Путін, зі свого боку, шукає в обличчі угорського уряду європейського союзника. Він спробує заручитись угорською підтримкою на відновлення будівництва газопроводу «Південний потік» з Росії до Європи по дну Чорного моря в обхід України.

Майже 80% газу в Угорщину надходить з Росії і енергетична залежність Будапешта від Москви стане основним козирем Путіна на переговорах. З іншого боку, на прем’єра Орбана тиснуть звичайні угорці, тисячі яких вишли з протестом проти зближення з Росією та не бажають бачити у Будапешті російського президента.

Your browser doesn’t support HTML5

Чому Обама уважно слухає Меркель? - коментар експертів. Відео

Протестувальники із гаслами «Путін - ні, Європа - так!» пройшли ходою зі східного до західного вокзалу, продемонструвавши таким чином своє бажання йти на Захід.

«Ми сказали «ні» царизму у 89-му році. Ми сказали «ні» диктатурі, і ми змінили нашу систему, ми зробили перехід і зараз ми - вільна нація, ми хочемо самі ухвалювати рішення без будь-якого впливу з боку анти-демократичного правителя, яким є Путін», розповів Мартон Гуляс, один з організаторів протесту, згадуючи очевидно «тихе революцію» в Угорщині в 1989 році, після цього зазнали краху всі комуністичн уряди у східній Європі.

За словами угорських правозахисників, непрозорі умови угорсько-російських договорів роблять економіку Угорщини залежною від Росії. «Я не хочу, щоб у нас був російський атомний реактор «Пакш» чи довготривалий газовий контракт, про який домовляються наші лідери, з тим, хто воює з Україною», - каже під час протесту мешканці Будапешту Іва Бернат.

Your browser doesn’t support HTML5

Російський газ у ЖКГ можна замінити на солому - експерт

А протестувальник Істван Ковач додає: «Політично ми – з Європейським Союзом, і ми не повинні шукати друга в особі Росії серед війни. Ми маємо йти ближче до Європи, не до Росії».

Політичні оглядачі зауважують, що уряд Віктора Орбана грає у небезпечну гру, балансуючи між Євросоюзом та Росією. Андрас Дік, економіст Угорської академії наук розповідає: «Угорська сторона, наскільки я бачу, розуміє, що їм треба сильне виправдання, чому вони повинні прийняти Путіна в Угорщині. Так виглядає, що обидві країни потребують двостороннього газового контракту. Це правда, що дія попередньої угоди спливає цього року. Але виникає питання: чи повинно це робитись на рівні президентів та прем’єр-міністрів».

Напередодні візиту Президента Росії до Угорщини помічник Володимира Путіна Юрій Ушаков заявив, що Москва готова до взаємовигідної газової співпраці з Будапештом і що під час візиту Путіна до Угорищини сторони планують підписати п’ять угод щодо співпраці.

Дивіться також : Шантажу Європи Грецією допомагають Москва та Пекін

Your browser doesn’t support HTML5

Шантажу Європи Грецією допомагають Москва та Пекін. Відео