В Кремлі критикують результати виборів у Молдові

Your browser doesn’t support HTML5

У парламенті Молдови менше прихильників Європи, ніж у 2010-му році.

На парламентських виборах у Молдові із незначною перевагою перемогли проєвропейські сили. Три партії - Ліберально-демократична, Демократична та Ліберальна - набрали разом 45%. Проросійські – 39%.

Уряд у Кишиневі отримав вотум на те, щоб продовжити курс на зближення з Європейським Союзом. Переможці виборів вже розпочали перемовини про формування коаліції.

Країна продовжує перебувати під безпрецедентним тиском з боку Росії. Я думаю, що в найближчому майбутньому всі дізнаються правду і про запроваджені ембарго, і про тиск через наших громадян, що працюють за кордоном, і про безпрецедентні маніпуляції через російські медіа, які мають значний вплив в Республіці Молдова. Але незважаючи на все це, результат виборів дозволяє нам продовжувати шлях в Європу.
Влад Філат, лідер Ліберально-демократичної партії

Цього разу до молдовського парламенту потрапляє менше проєвропейських депутатів, ніж в 2010-му році. Але переможці задоволені. Вигравати їм довелося у важчих ніж 4 роки тому умовах.

«Країна продовжує перебувати під безпрецедентним тиском з боку Росії. Я думаю, що в найближчому майбутньому всі дізнаються правду і про запроваджені ембарго, і про тиск через наших громадян, що працюють за кордоном, і про безпрецедентні маніпуляції через російські медіа, які мають значний вплив в Республіці Молдова. Але незважаючи на все це, результат виборів дозволяє нам продовжувати шлях в Європу», - говорить лідер Ліберально-демократичної партії Влад Філатов.

У червні уряд Молдови підписав Угоду про асоціацію та Договір про вільну торгівлю з ЄС. А вже з квітня цього року громадяни Молдови можуть без візи їздити до країн Шенгенського договору.

Росія відповіла введенням ембарго на молдовський імпорт – фрукти, овочі, вино та м’ясні продукти. У Москві погрожують заарештувати та депортувати молдовських гастарбайтерів. В країні з населенням менше за 4 мільйони близько 600 тисяч працює за кордоном, половина з них – в Росії. Кремль посилює військову присутність в Придністров’ї та погрожує захистом російськомовного населення.

«Немає бути жодних ілюзій щодо того, що Росія буде захищати своїх громадян», - заявив раніше віце-прем’єр-міністр Дмитро Рогозін.

Я хочу країну без комунізму та соціалізму. Демократичну суверенну державу. Ми хочемо побудувати Європу у нас вдома.
Максим Неделю, виборець

Але виборці, що підтримали проєвропейські партії, кажуть, що іншого майбутнього в Молдови немає.

«Виглядає, що країна продовжуватиме рухатися проєвропейським шляхом. У Молдови немає майбутнього за межами Європи», - вважає 29-річна мешканка Кишинева Маріана Варнав.

«Я хочу країну без комунізму та соціалізму. Демократичну суверенну державу. Ми хочемо побудувати Європу у нас вдома», - каже виборець Максим Неделю.

Втім, справжнім сюрпризом цих виборів стало перше місце Соціалістичної партії. Її лідер є близьким до Володимира Путіна та обіцяє скасувати Угоду про асоціацію з ЄС.

«Ви проголосували за Соціалістичну партію. Але насправді ви проголосували за інший шлях. За альтернативу. Ви проголосували за процвітаючу Молдову разом із сильною Росією. Ви проголосували за Молдову у Митному союзі», - заявив Ігор Додон, лідер Соціалістичної партії.

Саме Ігор Додон, говорить політолог Ольга Гончарова, стає обличчям проросійських настроїв в Молдові:

Ви проголосували за Соціалістичну партію. Але насправді ви проголосували за інший шлях. За альтернативу. Ви проголосували за процвітаючу Молдову разом із сильною Росією. Ви проголосували за Молдову у Митному Союзі.
Ігор Додон, лідер Соціалістичної партії

«Комуністична партія та її старіючий лідер Володимир Воронін відходять з політичної сцени».

Тим не менш на цих виборах Комуністична партія зайняла третє місце. Ще одна проросійська партія «Патрія» або «Батьківщина» була знята з виборів через звинувачення у фінансуванні з-за кордону. Проросійські виборці покладають свої надії на соціалістів.

«Я сподіваюся, що всі гідні люди, які є і серед політиків, приєднаються до соціалістів, чесних людей, і все буде добре в Молдові і ми не будемо боятися за наших дітей та пенсіонерів. Нам закордонні країни не потрібні, бо там все дуже дорого. Хто в Європі не був, він просто про це не знає», - вірить Антоніна Лазарюк.

Перемогу проєвропейських сил в Молдові, хоч і з невеликою перевагою, привітали в Україні. Для України це означає дружній сусід та запорука того, що Росія не побудує через територію цієї країни Південний потік, аби постачати газ в Європу в обхід України.

«Вітаю молдовських колег, що так само як і в Україні проєвропейська більшість буде сформована в Молдові. Ми бачимо те, що в Болгарії також виграла проєвропейська партія колишнього прем’єр-міністра Борисова. Це дасть можливість нам спільно працювати над енергетичною безпекою Європейського Союзу і, сподіваюсь, що Україну не будуть обходити через Південний потік», - заявив прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк.

А от російська влада негайно розкритикувала результати виборів в Молдові. Віце-прем’єр Росії Дмитро Рогозін, якого цитує РІА Новості, вважає, що зняття партії «Батьківщина» з виборів було незаконним, а на результати також вплинув той, факт, що на його думку, влада в Кишиневі не дала проголосувати трудовим мігрантам в Росії, та те, що у виборах не брали участь мешканці Придністров’я - регіону, який добровільно вийшов зі складу Молдови.