Єгипет ризикує втратити підтримку США через арешт американців

Рішення єгипетської влади відкрити кримінальні справи проти 19-ти американців і інших правозахисників погіршує відносини між Єгиптом та США на фоні зростаючої нестабільності на Близькому Сході. Звинувачення висунуті у рамках справи щодо нелегального фінансування недержавних організації.

З часів Арабської весни – драми, основний акт якої розгорнувся на площі Тагрір у Каїрі – пройшов рік. Але тепер в цій країни розігрується новий сценарій – всього в кількох кварталах від американського посольства. Кілька американців були заарештовані та затримані за звинуваченням у підриві демократичної трансформації Єгипту. Прем’єр-міністр Камал аль-Ганзурі захищає відкриття справи проти них, незважаючи на ризик втрати американську допомогу:

«Єгипет дотримуватися закону та впроваджуватиме його. В Єгипті цивілізація існує вже тисячі років. Ми її не втратимо через те, що нам можуть не дати допомоги».

Заступник помічника Державного секретаря США Ерін Снайп заявив, що Адміністрація Обами дуже незадоволена діями Єгипту:

«Рішення Єгипту висунути звинувачення проти американців матиме наслідки. Ми думаємо, що ми мусимо і далі розвивати відносини, тому що ми цінуємо наші стосунки з людьми Єгипту та єгипетським урядом. Але, хоча ми різнимося у наших поглядах, є реальні виклики, які ми мусимо подолати».

Більшість із затриманих американців працювали в Каїрі над виборчими програмами. Американці кажуть, що вони допомагали у проведенням самих виборів, а не надавали підтримку тому чи іншому кандидату. Суддя Сама Абу Заїд їхні слова заперечує:

«Їхня діяльність була переважно політичною та полягала у тренінгах для політичних партій та пошуку підтримки виборців для одного чи іншого кандидата».

Прем’єр-міністр Єгипту каже, що іноземці втручалися у внутрішні справи Єгипту:

«Що відбувається, у значній мірі, вони діють дуже методично. Ці люди чітко керують процесом. І я не знаю, для чого це робиться. Чи це є з метою повалити військовий режим? Якщо так, то що станеться далі?»

Експерт Інституту Брукінгса Халед Ел Гінді пояснює, що люди, які залишилися від попереднього режиму Мубарака, використовують цю справу для того, аби відволікти увагу від незадоволення на вулицях Каїра:

«Вони намагаються звинуватити у всьому іноземців, агентів і створюють ці теорії змови. І з часом вони мусять на когось вказати пальцем, щоб підтвердити свої теорії. Ну і зручними крайніми стали ці НДО, які, чесно кажучи, працювали в Єгипті ще до початку минулорічного повстання».

Американські посадовці кажуть, що ця справа матиме серйозні наслідки для відносин Вашингтона та Каїра. Вона вплине не лише на військову допомогу цій країні, але і на підтримку ізраїльсько-палестинських мирних переговорів та намаганнях покінчити з насиллям у Сирії.