Плацебо зі смаком курки : бульйон лишається найпопулярнішими ліками від грипу

У зимовий період, коли люди хворіють найчастіше, споконвіку лікувалися курячим бульйоном, якому приписують цілющі якості. Насправді науковці ставлять під сумнів здатність супу чи будь-яких харчів вбивати віруси, скажімо, грипу. Що експерти не заперечують, так це - здатність супу з курки зігріти душу особливо у холодну пору року.

Ячмінний бульйон та бульйон з макаронами – це лише 2 з 9 видів супів у перському ресторані у штаті Вірджинія. Шеф-кухар Афсане Аташ готує власну версію сімейного рецепту курячого бульйону. Основні продукти – цибуля, морква, кінза і лимонний сік.

«Суп містить багато корисних інгредієнтів. Його добре їсти узимку, коли холодно і всі мерзнуть», - говорить Аташ.

За словами шеф-кухаря, у холодну пору відвідувачі ресторану найчастіше замовляють саме супи і з насолодою їх споживають.

Курячий бульйон - найбільш популярна взимку страва і в іншому ресторані у Вашингтоні. Бері Кослов використовує рецепт його бабусі приготування супу з галушками з маци.

«Я намагаюся дотримуватися рецепту бабусі. Суп з кульками маци – традиційний єврейський суп. Існує багато варіантів цього супу. Ми починаємо з бульйону, потім додаємо цибулю, селеру, моркву і часник», - каже Кослов.

У центрі тарілки – галушка з маци.

Менеджер Браян Зипин пояснює популярність гарячого курячого супу його здатністю створювати душевний затишок у холодну пору року:

«Дехто вважає, що у цьому супі є цілюща сила, але, як і багато висококалорійних страв, вони просто строюють у вас почуття спокою, особливо у цю пору року».

Але чи може бульйон з курки справді запобігти грипу?

Лікар Ґлорія Адо-Аєнсу, голова відділу охорони здоров’я округу Феірфакс у штаті Вірджинія, каже, що ні:

«Щеплення від грипу є найкращим способом запобігання грипу».

Хоча деякі продукти і можуть допомогти, каже фахівець, їх лікувальні якості мають обмежену дію.

Бері Кослов використовує рецепт його бабусі приготування супу з галушками з маци.
«Я намагаюся дотримуватися рецепту бабусі. Суп з кульками маци – традиційний єврейський суп. Існує багато варіантів цього супу. Ми починаємо з бульйону, потім додаємо цибулю, селеру, моркву і часник».
Бері Кослов, шеф-кухар
«Ми всі їли бабусині курячі супи, коли хворіли. Мед з лимоном, розведений у воді, у гарячій воді, допомагає при застуді горла. Це має заспокійливий ефект і нічого більшого», - говорить Адо-Аєнсу.

Саме тепла та спокою і шукають клієнти цього ресторану, коли замовляють бульйон з курки.

«Моя мати завжди казала, навіть якщо не допоможе, то хоча би не зашкодить», - каже один з них.

«Я виріс у єврейській родині. Курячий бульйон з галушками з маци готувався на різні свята. Мені це нагадує часи в родинному колі» - говорить інший.

Чи це поєднання спогадів, які зігрівають душу, чи ароматний пар, який прочищає закладений ніс, але безумовно повинна бути якась таємниця цілющої сили тарілки курячого бульйону.