Чим дані про коронавірус відрізняються в Україні та в Москві та як пострадянська медицина стає в нагоді тепер, дискутують експерти США

Фото для ілюстрації: медпрацівник в Італії

Рішучі дії українського уряду з обмеження пересування та забезпечення соціальної ізоляції можуть дозволити Україні підготуватись до спалаху коронавірусу COVID-19. Такі думки висловлювали експерти американського аналітичного центру «Атлантична Рада» під час конференції 20 березня.

Конференцію було проведено в он-лайн режимі з огляду на необхідність обмеження зібрань у час епідемії.

«На мою думку, український уряд навдивовижу добре управляє цією ситуацією. - говорить експерт «Атлантичної ради» Андрес Аслунд. - Фактично вони закрили країну».

Експерт порівняв обмеження в Україні з тими, які було запроваджено в 40-мільйонному штаті Каліфорнія і, зокрема відзначив введення «масштабних» обмежень на міжміські пасажирські перевезення та метро.

Дивіться також: 40 мільйонів мешканців Каліфорнії залишатимуться вдома - вказівка губернатора

В Україні зараз зафіксовано 23 випадки зараження і є три смерті, говорить Аслунд.

«Звичайно проводиться небагато тестування. Така реальність є всюди включаючи тут (у США - ГА)».

На відміну від Москви, де є великий спалах в діагнозі пневмоній, я дивився на українські дані і щонайменше на регіональному рівні немає повідомлень про спалахи пневмоній, який би виходив за рамки звичайних цифр характерних для сезону застуд.
Адріан Каратницький

Те, що в Україні зафіксовано порівняно невелику кількість заражень прокоментував і експерт «Атлантичної ради» Адріан Каратницький, Він, однак, висловив сумнів в тому, що існує прихована епідемія.

«За статистикою, в Україні небагато тестувань, але на відміну від Москви, де є великий спалах в діагнозі пневмоній, я дивився на українські дані і щонайменше на регіональному рівні немає повідомлень про спалахи пневмоній, який би виходив за рамки звичайних цифр характерних для сезону застуд. Тому, заходи вже вжиті в Україні, як видається, дозволяють системі зміцнити», - говорить Каратницький.

Каратницький оцінив на «добре» перші дії команди Зеленського у стримуванні коронавірусу. «Вони відклали спалах у кривій захворюваностей, що дало їм можливість дослідити, що роблять інші країни, зібрати ресурси».

Найкраще, що наразі відомо зі стримування нового коронавірусу - соціальна ізоляція, погоджуються експерти.

«Загалом пострадянські країни добре з цим справляються. Вони все ще знають як це робиться», - наголосив Аслунд про обмеження пересувань.

Так як Україна ще не раціоналізувала охорону здоров‘я, вони, за оцінками, мають в чотири рази більше лікарняних ліжок на душу населення, ніж ми у Сполучених Штатах
Андрес Аслунд

Ще одна риса української системи, що залишилась із радянських часів, але може стати в нагоді у часи епідемії, на думку Аслунда, - надто велика кількість лікарняних місць.

«Так як Україна ще не раціоналізувала охорону здоров‘я, вони, за оцінками, мають в чотири рази більше лікарняних ліжок на душу населення, ніж ми у Сполучених Штатах, - говорить експерт. - США мають 2 лікарняні ліжка на тисячу осіб, а Україна все ще має 8 лікарняних ліжок на тисячу осіб, а для таких інфекційних хвороб потрібно багато лікарняних ліжок, в яких зазвичай немає необхідності у сучасній медицині»

Каратницький зауважує - ці лікарняні місця погано оснащені і в подоланні коронавірусу Україна зіткнеться з нестачею апаратів штучної вентиляції легень а також противірусних ліків.

«Звичайно ми всі знаємо, що означають лікарняні ліжка - це ліжко в лікарняній палаті, без відповідного устаткування, - говорить Каратницький. - В Україні значна нестача апаратів штучної вентиляції легень, а також буде велика нестача противірусних препаратів, але знову ж таки, поки до цього дійде, вже будуть кращі протоколи».

Дивіться також: Українці у світі досі намагаються повернутись до Україні і стикаються з складнощами. Відео

Your browser doesn’t support HTML5

Українці у світі досі намагаються повернутись до Україні і стикаються з складнощами. Відео