Стабільність Центральної Азії після виведення військ США з Афганістану - під питанням

Your browser doesn’t support HTML5

Афганістан без американських солдатів

Заступник голови Державного департаменту США Роберт Блейк вирушив з візитому у Центральну Азію, щоб пояснити місцевим урядам плани виведення військ США з Афганістану.

Нещодавня заява Барака Обами про передачу контролю за безпекою в Афганістані національним силам вже навесні цього року, стурбувала деяких регіональних лідерів які побоюються, що Талібан скористається цією нагодою для дестабілізації ситуації у регіоні.

Більшість американських військових покинуть Афганістан до кінця 2014-го року. У минулу п’ятницю Барак Обама повідомив журналістам, що вже за кілька місяців американські солдати відіграватимуть в Афганістані виключно допоміжну роль. Обама вважає, що афганські сили безпеки вже «доросли» перебрати контроль над країною.

Виведення військ буде однією з головним тем, про які під час відвідин регіону доведеться говорити заступнику держсекретаря США Роберту Блейку, який цього тижня прибуде у Туркменістан.

«Хоч ми і зменшуємо нашу військову присутність після 2014-го, ми зберігатимемо присутність в економіці, щоб гарантувати безпеку і стабільність Афганістану та всього регіону. За останні 10 років ми пролили тут багато крові та витратили багато ресурсів. Ми будемо захищати ці інвестиції», - говорить Роберт Блейк.

«Хоч ми і зменшуємо нашу військову присутність після 2014-го, ми зберігатимемо присутність в економіці, щоб гарантувати безпеку і стабільність Афганістану та всього регіону»
Роберт Блейк
ЗАСТУПНИК ГОЛОВИ
ДЕРЖАВНОГО ДЕПАРТАМЕНТУ США
Блейк також відвідає Киргизстан, де в Бішкеку в міжнародну аеропорту «Манас» функціонує американський транзитний центр, який відіграє велику роль у забезпечені військ США в Афганістані.

««Манас» є важливим для США. Більшість наших військ потраплять до Афганістану через цей аеропорт», - наголосив Роберт Блейк.

Лише за 10 хвилин польоту вертольотом від «Манасу» знаходиться авіа база Росії у Киргизстані. Минулого року Росія подовжила договір оренди ще на 15 років. У жовтні президент Володимир Путін побував у Таджикистані, де Москва домовилась продовжити оренду трьох військових баз на тридцять років.

Між тим, регіон є великим ринком для товарів з Китаю. Звідси Пекін також імпортує нафту та газ. У 2009-му році китайський лідер Ху Цзіньтао особисто відкривав у Казахстані газопровід «Центральна Азія – Китай». Тож цей регіон цікавий для усіх світових лідерів, говорить Блейк:

«Афганістан та Центральна Азія – надзвичайно важливі для нас. Тут кожен може досягти успіху і кожен може відігравати важливу роль. Всі мешканці регіону хочуть, щоб Америка грала тут значнішу роль. Вони вітають активну участь США у торгівлі та процесі стабілізації регіону».

Тож у час, коли зменшується кількість американських солдат у регіоні, США прагнуть переконати місцевих лідерів, що будуть брати активну участь у житті Центральної Азії.