Спеціальні потреби

Яценюк: Знаючи, що в Росії в голові, ставлюсь до мирних переговорів скептично


Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк виступає на засіданні Генасамблеї ООН у Нью-Йорку
Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк виступає на засіданні Генасамблеї ООН у Нью-Йорку

У четвер відбулася зустріч прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка і генерального секретаря ООН Пан Ґі Муна, на якій було обговорено дипломатичні та політичні кроки для встановлення тривалого миру на Східній Україні. Генсек ООН висловив повну підтримку українському народу та заявив, що стоїть з ним у цей складний час.

Після цієї зустрічі наш кореспондент Руслан Петричка зустрівся з Арсенієм Яценюком у кулуарах ООН і запитав, яке практичне значення мають усі ці слова підтримки, які висловлюють західні лідери на Генеральній Асамблеї ООН для України. Зокрема український прем’єр сказав, що прийняття у середу Радою Безпеки ООН резолюції, яка є зобов’язальною, стосовно боротьби з тероризмом, є великою перемогою для України. Росія, хоч і проголосувала за цю резолюцію, але сама буде підпадати під її дію:

«Рада Безпеки прийняла рішення про посилення боротьби з тероризмом. Звичайно, мотивацією цього рішення був радикальний ісламізм, ISIL, який захоплює частини Іраку. Але так само це стосується тих терористів, яких підтримує і фінансує Росія і, які захопили частину Донецької та Луганської областей. Уряди, в тому числі й Росія, які вчора проголосували за прийняття цієї резолюції, зобов’язані припинити фінансування та потік терористів у відповідні країни. Російська Федерація була змушена проголосувати за цю резолюцію, і ми розглядаємо її прийняття як зобов’язання Росії зупинити підтримку терористів, яких спонсорує Російська Федерація на території України».

Також, за словами прем’єр-міністра Яценюка, Україна має звучати одним голосом на міжнародній арені й у всіх дипломатичних колах транслювати ті основні критерії, які приведуть до тривалого миру на Сході України. Основними критеріями він назвав:

«Росія повинна забратися геть зі своїми військами, агентурою, танками, артилерією і військовою амуніцією. Це перша передумова. По-друге, ми зобов’язані відновити контроль над українсько-російською частиною державного кордону, і це пряме зобов’язання Росії. Третє: Росія повинна виконати вчорашню резолюцію Ради Безпеки ООН і перестати підтримувати терористів на території України. І, по-четверте, тоді ми можемо перейти до якихось мирних переговорів. Я дуже скептичний з приводу успішності мирних переговорів, знаючи, що в Росії в голові. Але для України потрібен мир».

Більшість часу українська делегація на Генеральній Асамблеї ООН присвятила не політичним переговорам із західними лідерами, а питанням економіки, оскільки це зараз найважливіше для України після того, як у ній буде встановлено мир. Арсеній Яценюк провів багато зустрічей з економістами, фінансистами, переконуючи їх інвестувати гроші в Україну, але сам каже, що це непросте завдання в теперішніх умовах:

«Треба усвідомлювати, яка ментальність у кожного інвестора. Вони включають CNN, BBC чи CBS і дивляться, що режим припинення вогню, який був підписаний, порушується. Вони дивляться, що російські танки їздять територією України. І зразу для себе роблять висновки, що поки що Україна – не найкраща зона для інвестування. Тому зараз ми отримуємо фінансову допомогу виключно від Світового банку, Міжнародного валютного фонду і Європейського Союзу. Приватні інвестори не готові іти в країну, яка частково окупована Російською Федерацією. І Росія це знає. І в цьому є також мета Росії – не тільки дестабілізувати політичну ситуацію, не тільки кинути виклик усьому світу, але й пити з нас економічну кров».

На завершення розмови Арсеній Яценюк заявив, що вимагатиме фінансової компенсації Росії за ті злочини, які вона скоїла в Україні та, зокрема, в Криму. Так, він сказав, що Росія винна Україна трильйони доларів і він готовий зустрітися в міжнародних судах, щоб вимагати компенсації за ці злочини.

Дивіться також: Яценюк у США: Мир дадуть лише переговори США-ЄС-Україна-Росія

  • 16x9 Image

    Руслан Петричка

    Руслан Петричка – керівник Української служби Голосу Америки. В журналістиці - з 1998 року. Працював репортером, телевізійним ведучим, продюсером. На Голосі Америки спеціалізуюся на питаннях внутрішньої політики США та українсько-американських відносинах.

XS
SM
MD
LG