Спеціальні потреби

Деймон Вілсон: «Адміністрація США повинна приділяти Україні більше уваги»


Деймон Вілсон
Деймон Вілсон

Віце-президент Атлантичної Ради США та колишній високопосадовець адміністрації Буша Деймон Вілсон каже, що сумно спостерігати за тим, як країна у самому центрі Європи рухається до авторитаризму. Про сценарії розвитку України та своє бачення дій нової української влади Деймон Філсон розповів в інтерв’ю «Голосу Америки».

Голос Америки: Дім Свободи констатує погіршення ситуації з дотриманням демократичних свобод у світі. Як Ви бачите ситуацію у цій царині у країнах колишнього Радянського Союзу?

Деймон Вілсон: Звичайно, найгірша ситуація в Білорусі. Очевидно, що президент Лукашенко не принесе країні кращого майбутнього і не приведе її до Європи.

Не найкраща ситуація й в Україні, хоча і не безнадійна. Перспектива змін та лібералізації останніх років обнадіювала. Але за рік правління уряду Януковича ми бачимо, що відбувається рух назад.

Щодо інших країн, то позитивними прикладами є Молдова та Грузія. Але і у них багато проблем. І саме тому Європа та США повинні бути активнішими у цьому регіоні і впевненіше заявляи про свою позицію.

Г.А.: Зараз в Україні відкривають кримінальні справи та затримують українських урядовців. Чи це з Вашої точки зору позитивний процес, який можна розглядати як боротьбу з корупцією, чи, можливо, Ви бачите у ньому певну небезпеку для демократії?

Д.В.: Звичайно, боротьба з корупцією – це один з важливих шляхів до демократії. Але сьогодні ми бачимо, що політики використовують державні інституції для переслідування опозиції. Відверто, ми знаємо, що в українській політиці немає ангелів. Мене турбує те, що відбувається сьогодні – це повторення сценарію систематичного переслідування колишніх урядовців. Це не демократія, якщо після того як тебе вибрали, ти робиш все, щоб якомога довше утриматися при владі. І сьогодні в Києві є люди, які намагаються це робити. Це надзвичайно небезпечна ментальність для демократичної системи. Це та те, що відбулось під час місцевих виборів в Україні, є кроком назад у здатності України проводити вільні і прозорі вибори.

Випадки переслідування журналістів та інтелігенції, особливо тепер з переслідуванням колишніх посадовців, виглядають як вибіркове переслідування тих, хто асоціюється з попереднім урядом, Помаранчевою революцією. Це створює сьогоднішній українській владі імідж команди, яка робить все, щоб утриматись при владі надовго. Важливо ж розуміти, що владу обирають люди і вона не буде належати комусь одному навіки.

Г.А.: Отже, як, на Вашу думку, розвиватиметься ситуація в Україні у майбутньому?

Д.В.: Все буде залежати від, власне, українців та лідерів країни. Ситуація може розвиватися за кількома сценаріями. Для прикладу, уряд робить вже деякі кроки на шляху до реформ. Також ми бачимо, що уряд України співпрацює із Сполученими Штатами у питанні високозбагаченого урану. Ми бачимо, що Європа готова говорити про скасування віз для українців та покращення торговельних відносин. Але якщо говорити про реформи, то вони повинні бути всесторонніми. Україна не може бути частиною Європи, якщо вона не підвищить рівень своєї демократизації та не дотримуватиметься політичної культури в урядуванні.

Г.А.: За підсумками року роботи уряду Віктора Януковича чи бачите Ви ознаки того, що він готовий розбудовувати громадянські інституції?

Д.В.: Власне зараз і настав той критичний момент, коли можна буде говорити про багато речей. Від того як поведе себе Україна зараз, буде залежати те, якого ми партнера отримаємо у майбутньому. Буде дуже сумно, якщо країна – країна у самому центрі Європи – відходитиме від демократичного шляху розвитку.

Г.А.: Ви вважаєте, що адміністрація Обами добре розуміє і усвідомлює те, що діється зараз в Україні?

Д.В.: У президента Обами зараз вистачає клопотів й у Америці. Він розбирається з реформою медичного страхування та іншими проблемами, як дефіцит бюджету та реформа податкової системи. Це дуже важливі питання внутрішньої політики.

У зовнішній політиці на порядку денному у нас зараз Іран, Північна Корея, Росія. Та ми повинні також звертати увагу на проблеми України. І уряд Обами таки стежить за розвитком ситуації.

Г.А.:
Багато хто в Україні та східній Європі вважає, що США здали Україну взамін на покращення відносин з Росією…

Д.В.: Звичайно, зараз Україна вже не така важлива для Вашингтона. Але я б не сказав, що ми здали інтереси України. Хоча, напевно, нам таки варто більше приділяти уваги українським проблемам.

  • 16x9 Image

    Мирослава Ґонґадзе

    Керівниця мовлення Голосу Америки у Східній Європі. На додаток до праці на «Голосі Америки», часто виступає як експерт із питань України, Східної Європи та свободи слова на пострадянському просторі. Статті Мирослави друкуються на шпальтах таких світових видань, як Wall Street Journal, Washington Post, NPR, Journal of Democracy. Мирослава є співавтором науково-публіцистичної роботи «Розірваний нерв» про протестний рух в Україні 2000-2004 років.

    З освітою правника, здобутою у Львівському державному університеті, має великий досвід роботи в галузі журналістики та зв'язків із громадськістю. Працювала журналістом, редактором, продюсером, керівником медіа-кампаній в Україні та США у низці політичних і медійних організацій, у тому числі RFE/RL, Інтерньюз, IRI, NDI.

    Серед іншого – Мирослава також здобула освіту у Гарвардському університеті за стипендією Фундації Німана (2018-2019 рр.), була дослідником Університету Джорджа Вашингтона (2003) та володарем стипендії Рейгана-Фасела Національного фонду за демократію (2001). «За видатний внесок у розвиток журналістики, активну громадянську позицію та професійну майстерність» Мирослава Ґонґадзе нагороджена Орденом княгині Ольги.

    Інформувати, поєднувати й об’єднувати людей та ідеї, надихати – такою Мирослава бачить свою місію.

    У вільний від роботи час, якщо такий з’являється, захоплюється подорожами, мистецтвом, фотографією.

    Має дорослих доньок-близнюків Нану та Саломе.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

XS
SM
MD
LG