Спеціальні потреби

Обама висловив «розчарування» рішенням Росії надати притулок Сноудену


Президент США Барак Обама підтвердив, що він поїде на вересневий саміт «Великої двадцятки» в Росії, але не уточнив, чи буде він окремо зустрічатися з російським президентом Володимиром Путіним.

За словами Обами, російські лідери інколи повертаються до «менталітету часів холодної війни».

Виступаючи у вівторок ввечері в програмі «Сьогодні ввечері» (The Tonight Show) на телеканалі NBC, Обама сказав, що він «розчарований» рішенням Москви надати тимчасовий притулок екс-контрактнику Агентства національної безпеки США Едварду Сноудену.

Він також сказав, що Москва іноді занурюється в минуле.

«Інколи вони зісковзують до мислення холодної війни і менталітету холодної війни, - сказав Обама про російських лідерів. - Я кажу президенту Путіну, що це минуле, а нам потрібно думати про майбутнє. І нема причин, з яких ми не могли б співпрацювати ефективніше, ніж зараз».

Президент не сказав, чи поїде він на спеціальну зустріч з Путіним, про яку лідери двох країн домовилися на саміті «Великої вісімки» в Північній Ірландії.

Білий дім заявив, що обмірковує доцільність такої зустрічі і оголосить своє рішення найближчим днями.

Обама також засудив новий російський закон про обмеження діяльності гей-активістів, заявивши, що у нього «не вистачає терпіння дивитися на країни, які залякують або іншим способом завдають шкоди геям, лесбіянкам і трансгендерам».

У ході інтерв'ю Обама також сказав, що нещодавнє закриття дипломатичних представництв США на Близькому Сході було викликано серйозною загрозою.

«Це нагадування про те, що, незважаючи на досягнутий нами поступ, радикальний, насильницький екстремізм поки що не викорінений, - сказав Обама. - Тому ми повинні бути дуже пильними».

Тим часом, за повідомленням Державного департаменту, у п’ятницю у Вашингтоні державний секретар Джон Керрі і міністр оборони Чак Гейґел проведуть переговори зі своїми російськими колегами. На порядку денному стоятимуть питання – Сирії, Афганістану, Ірану і нового Договору про СНО.
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG