Спеціальні потреби

Сноуден в Росії, розчарування в США


Прес-секретар Білого дому Джей Карні заявив, що президент Обама і його адміністрація «вкрай розчаровані» рішенням уряду Росії надати Едварду Сноудену політичний притулок.

«Очевидно, що це не є позитивним розвитком подій. Ми неодноразово - як публічно, так і конфіденційно - давали зрозуміти, що існують юридичні підстави для його повернення в США, щоб він постав перед судом. Він не "викривач", але втікач, обвинувачений у трьох порушеннях закону», - заявив Карні.

Представник Білого дому не обговорював із журналістами пропозиції конгресменів, які закликали адміністрацію Барака Обами вдатися до відповідних заходів щодо Росії. Однак він натякнув, що вересневий саміт президента Барака Обами з президентом Володимиром Путіним може опинитися під знаком запитання. «Я не маю жодної інформації про зміну планів з приводу візиту до Санкт-Петербурга (на саміт «Великої двадцятки»- ГА), але адміністрація обмірковує доцільність зустрічі лідерів в Москві в світлі цього та інших питань».

Карні заявив, що відносини США і Росії «важливі», і «перезавантаження» позитивно вплинуло на стан національної безпеки США.

Карні зауважив, що йому важко судити про те, яка невикористана інформація залишилася в руках колишнього контрактника Агентства національної безпеки. «Він був у Китаї, він перебував багато тижнів в Росії. Розвідслужби зможуть оцінити краще шкоду, яку він заподіяв або ще може заподіяти», - додав він.

Заступник прес-секретаря Державного департаменту Мері Гарф заявила, що адміністрація США не була поінформованою Росією зазаделгідь про рішення надати притулок Сноудену. «Це змушує нас переглянути, наскільки логічно проводити саміт (президентів – ГА). Ця історія - приклад того, з чим ми хочемо розбиратися окремо, ми не хочемо, щоб це негативно відбилося на наших відносинах», - підкреслила Гарф.

У свою чергу, сенатор-республіканець Джон Маккейн опублікував заяву - у вкрай жорсткому тоні. Він назвав дії Росії «ганьбою» і «свідомим наміром принизити Сполучені Штати».

«Це ляпас всім американцям, - йдеться в заяві. - Настав час фундаментально переосмислити наші відносини з путінською Росією. Ми повинні мати справу з реальною Росією, а не з Росією, яку ми хотіли б бачити. Ми не можемо дозволити, щоб дії Путіна залишилися без серйозних наслідків».

У зв'язку з цим, Маккейн запропонував розширити список фігурантів «закону Магнітського», прискорити процес створення ЄвроПРО, активізувати процес розширення НАТО, «включаючи республіку Грузія», відповісти на політичні переслідування російських дисидентів, «таких як Михайло Ходорковський і Олексій Навальний» ...

Виступаючи в Конгресі, сенатор-демократ Чарльз Шумер назвав Володимира Путіна «забіякою», а Едварда Сноудена - «боягузом». Він заявив, що американці, які свідомо йшли на громадянську непокору, завжди мали мужність відповідати за свої вчинки. За словами Шумера, Сноуден вирішив шукати заступництва країн, в яких волі менше, ніж у США.

Гарячий місяць

Вашингтон спочатку попереджав, що надавати допомогу Сноудену не слід. Ще 24 червня, офіційний представник Держдепартаменту Патрік Вентрелл заявив, що всім країнам, що допомагатимуть Сноудену, загрожують «негативні наслідки» такого рішення.

Трохи пізніше про це сказав і держсекретар Джон Керрі, який нагадав: «За останні два роки ми передали Росії сімох ув'язнених, видачі яких вона домагалася. Тому дуже важливо, щоб російська влада у відповідь також діяли, згідно із законом».

Важливість вирішення цього питання для США продемонстрував наступний крок: заступнику держсекретаря Вільяму Бернсу, який раніше займав посаду посла в Росії, було доручено координувати дії у цій справі. США також надали Росії офіційні гарантії, що, в разі повернення, Сноудену НЕ буде загрожувати страта, і з ним не будуть жорстоко поводитися. Однак як показав час, ці зусилля виявилися марними.

Після того, як стало очевидно, що Едвард Сноуден користується непрямою підтримкою російської влади (за заявою Білого дому, без їх допомоги він не міг би провести прес-конференцію в транзитній зоні аеропорту «Шереметьєво»), деякі конгресмени і сенатори заявили про провал політики «перезавантаження» і виступили з закликами про перегляд відносин з Росією.

Найчастіше звучала пропозиція про те, щоб президент Барак Обама відмовився від поїздки до Росії на саміт «Великої двадцятки», який пройде 5-6 вересня, або, як мінімум, від особистої зустрічі з російським президентом Володимиром Путіним. Коментуючи ці заклики, представники Білого дому робили ухильні заяви.

26 липня Комітет з асигнувань Сенату США одноголосно проголосував за введення торговельних чи інших санкцій проти Росії або будь-якої іншої країни, яка надасть політичний притулок Сноудену. Поправка передбачає проведення держсекретарем Джоном Керрі консультацій з відповідними комітетами Конгресу для обговорення санкцій проти будь-якої країни, яка прийме Сноудена. Теоретично, ці санкції можуть полягати в скасуванні або призупиненні дії торговельних пільг.
Ми неодноразово давали зрозуміти, що існують юридичні підстави для його повернення в США, щоб він постав перед судом. Він не "викривач", але втікач, обвинувачений у трьох порушеннях закону
Джей Карні, прес-секретар Білого дому

Американські ЗМІ одностайно відзначають, що рішення про надання притулку Едварду Сноудену негативно вплине на відносини Москви і Вашингтона. Питання полягає в тому, наскільки серйозним виявиться цей вплив.

Професор Стівен Лонґ з Університету Річмонда (Stephen Long, University of Richmond) вважає, що протистояння через Сноудена не обіцяє нічого позитивного американсько-російським відносинам:

«У нас (США - ГА) і так досить напружені відносини з паном Путіним, і його відповідь на всю історію зі Сноуденом, здається, була спрямована на те, щоб дати йому (Путіну - ГА) певний важіль у відносинах і, можливо, заробити деякі очки вдома на протистоянні з США. Він, схоже, не усвідомлює, як цінний і важливий Сноуден для Сполучених Штатів, і я не впевнений, що він розуміє, яку відповідь це може породити у Вашингтоні».

Джошуа Сперо, професор Університету Фітчбурґ (Joshua Spero, Fitchburg State University) не сумнівається в тому, що погіршення відбудеться. При цьому, він вважає дивним, що викривач американських спецслужб отримав притулок у країні, влада якої розуміє слово «демократія» відмінно від нього.

У свою чергу, Євген Новіков, старший науковий співробітник Центру за безпечне вільне суспільство (Evgueni Novikov, Center for Secure Free Society), припускає, що справа Сноудена серйозно не погіршить відносин двох держав: «Шкоду національній безпеці США - завдано. Не думаю, що заради покарання Сноудена США будуть погіршувати відносини з Росією в умовах, коли є набагато важливіші проблеми, такі як Іран і Афганістан. Ця історія - питання престижу».

Їхати чи не їхати

Роберт Гантер (Robert Hunter), колишній посол США в НАТО і директор із західноєвропейських зв'язків Ради національної безпеки, каже:

«Росія намагається відновити свій вплив у міжнародній системі відносин. Росіяни намагаються довести всім, що тепер їх варто сприймати всерйоз. Але я не думаю, що Москва повелася розумно в цій ситуації. По-перше, нічого доброго Росії не дасть утримання втікача, який переховується від американського правосуддя. Друге, Росія - країна з не самим "чистим" послужним списком у сфері прав людини. Якби це зробила Франція або Велибоританія, то це була б зовсім інша справа. І, по-третє, думка про те, що президент не повинен їхати на саміт («Великої двадцятки») - повний нонсенс. Звичайно ж, йому варто туди їхати».

«Мені здається малоймовірним, що Білий дім негайно ухвалить рішення про те, скасовувати або не скасовувати зустріч президентів», - каже директор Центру Росії та Євразії дослідницької корпорації RAND Ендрю Вайсс (Andrew Weiss, RAND Center for Russia and Eurasia). «Наступного тижня Вашингтон відвідають міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров і міністр оборони Сергій Шойгу. Їхні переговори з американськими колегами повинні підготувати умови для зустрічі президентів. На мій погляд, Білий дім зволікатиме з прийняттям остаточного рішення до закінчення цих переговорів».
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG