Спеціальні потреби

Росія надала Едварду Сноудену тимчасовий притулок


Едвард Сноуден
Едвард Сноуден
Колишній контрактник Агентства національної безпеки США Едвард Сноуден отримав тимчасовий притулок у Росії і покинув транзитну зону аеропорту «Шереметьєво», де він провів понад місяць.

США, як і раніше, наполягають на видачі Сноудена, оскільки на батьківщині йому пред'явлені звинувачення в розголошенні секретної інформації.

Сноуден - колишній контрактник АНБ і ЦРУ - розголосив інформацію про секретні програми стеження США за Інтернетом і телефонними дзвінками.

Спочатку Сноуден з Гавайських островів поїхав до Гонконгу, а потім вилетів до Росії. Він мав намір переїхати в одну з країн Латинської Америки.

Адвокат Анатолій Кучерена, який допомагає Сноудену з вирішенням юридичних питань, заявив агентству «Інтерфакс», що він передав Сноудену свідоцтво про надання йому тимчасового притулку на рік на території Російської Федерації.

Адвокат сказав журналістам, що отриманий документ дозволяє Сноудену вільно пересуватися по території Росії. Кучерена відмовився подати можливе місцезнаходження Сноудена: «Я припускаю, але сказати не можу, виходячи з питань безпеки».

«На сьогодні він (Сноуден) один з найбільш розшукуваних людей у світі. Він тепер виїхав у безпечне місце. Я сподіваюся, ви з розумінням поставитеся до цієї інформації, оскільки він просив вам всім подякувати і дуже сподівається на ваше розуміння. Питання безпеки для нього - це питання дуже серйозне», - заявив адвокат.

За повідомленням ЗМІ, з посиланням на слова Кучерени, Сноуден виїхав з «Шереметьєва» на таксі. «Я його проводив до таксі, а сам поїхав по своїх справах», - сказав Кучерена, так і не уточнивши, куди саме вирушив Сноуден.

Тим часом, Кучерена має намір у четвер відправити документи для приїзду батька Сноудена до Росії. «Я займаюся цим, сьогодні відправимо йому документи», - сказав Кучерена.
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG