Спеціальні потреби

США і Росія: до і після Олімпіади


Стівен Сестанович. Courtesy Council on Foreign Relations
Стівен Сестанович. Courtesy Council on Foreign Relations
Чим менше часу залишається до початку Олімпіади в Сочі, тим більше розпалюються навколо неї пристрасті - принаймні в західних ЗМІ. Через так званий «антигейський» та інші ухвалені у Росії закони, які на Заході вважають обмежуючими права людини, керівники низки держав відмовилися приїхати до Росії на головну спортивну подію року. Правда, ніхто з них офіційно не визнає, що бойкотує Олімпіаду.

Так, наприклад, президент США Барак Обама заявив, що не зможе відвідати зимову Олімпіаду в Сочі через велику зайнятість.

Ще однією «олімпійської» темою в американських ЗМІ стало зростаюче занепокоєння з приводу безпеки учасників цього спортивного заходу. Деякі конгресмени навіть заявили, що безпека американських спортсменів і вболівальників в Сочі не може бути гарантована, і поклали відповідальність за це на відсутність належного рівня співпраці між спецслужбами двох країн.

Посол Стівен Сестанович - професор Колумбійського університету, співробітник американської Ради із зовнішньої політики, і один з найвідоміших в США експертів з Росії - закликає не перебільшувати існуючі розбіжності.

«Спецслужби США і Росії ставляться один до одного з деякою підозрою, проте вони співпрацюють у справі забезпечення безпеки в рамках підготовки до Олімпіади в Сочі, - сказав він в інтерв'ю Російській службі «Голосу Америки». - Подібна взаємодія між будь-якими країнами ніколи не відбувається легко і просто. Проте боротьба з тероризмом повинна стати основою для більш плідної співпраці. Справа з братами Царнаєвими (звинувачуються в здійсненні теракту під час Бостонського марафону торік – ред.) продемонструвала неадекватний рівень взаємодії між ФСБ і ФБР. Обидві сторони не зуміли правильно оцінити загрозу в цьому випадку».

Сестанович зазначив, що, можливо, збройні сили США більш відкриті до співпраці з Росією, ніж спецслужби. Водночас йому не зрозуміло, з якою метою Пентагон направляє в Чорне море два військові кораблі.

«Може бути, вони здатні надати росіянам будь-які технічні можливості, якими ті не володіють, - припустив експерт. - Проте я не думаю, що якщо трапиться (пов'язаний з тероризмом – ред. ) інцидент, ці кораблі зможуть відіграти значну роль. Офіційно заявлено, що в разі необхідності вони будуть брати участь в евакуації американських громадян. Але я не знаю, як конкретно вони зможуть це зробити».

За словами Сестановича, він був дещо здивований тим, що Держдепартамент виступив з попередженням для американських громадян про терористичну загрозу в Сочі. «Зазвичай терористи, що діють на Північному Кавказі, не концентруються саме на американцях», - зауважив він

Колишній американський посол в Росії Джон Баєрлі також вважає, що, незважаючи на обережність, яку проявляють спецслужби, вони досить тісно співпрацюють один з одним. «Йдеться не лише про ФСБ і ФБР, - сказав він Російській службі «Голосу Америки». - Служба безпеки Держдепартаменту відкрила представництво в Сочі понад рік тому і з тих пір її співробітники налагоджують контакти з російськими колегами і розробляють плани взаємодії на випадок виникнення непередбачених ситуацій».

«Проте, я все таки думаю, що Олімпіада - це, перш за все, спортивне змагання, - додав посол Баєрлі. - Її мета не в тому, щоб розвивати міждержавне співробітництво. Іноді Олімпійські ігри призводять навіть до протилежного результату: згадайте скандал навколо суддівства на змаганнях з фігурного катання під час Олімпіади в Солт-Лейк-Ситі. (Тоді американська влада звинуватила в підкупі суддів російського кримінального авторитета Алімжана Тохтахунова на прізвисько «Тайванчик». Той заперечує свою провину – ред.). Після цього популярність Сполучених Штатів в Росії різко впала, оскільки багато росіян вважали, що в цій справі винні американці. Так що, іноді Олімпіади можуть ставати причиною розбрату».

Сноуден, Сирія і Сочі

Сестанович і Баєрлі були учасниками дискусії «Американсько-російські відносини напередодні сочинської зимової Олімпіади», організованої Радою із зовнішньої політики в Нью-Йорку. В обговоренні теми також взяла участь Анжела Стент, директор Центру досліджень Євразії, Росії та Східної Європи при Джорджтаунського університету. Вона пожартувала, що американсько -російські відносини в даний момент визначаються трьома словами, що починаються на букву «с»: Сноуден, Сирія і Сочі.

Колишній контрактник Агентства національної безпеки США Едвард Сноуден, отримав притулок в Росії після того, як передав журналістам величезну кількість секретних документів про прослуховування телефонних розмов і перегляд електронної пошти американською розвідкою, залишається подразником в американсько-російських відносинах.

На думку учасників дискусії, розвиток сирійського питання свідчить про здатність США і Росії конструктивно працювати разом над вирішенням складних міжнародних проблем.

Сочинська Олімпіада, на думку Анжели Стент, демонструє, що США і Росія працюють спільно з метою забезпечення безпеки Олімпійських ігор, проте це взаємодія все ж не така глибока і ефективна, як хотілося б обом сторонам.

Стент сказала, що «Путін - дуже розумний політик, і в ситуації з Сирією він скористався нерішучістю Заходу» для того, що б підсилити позиції Росії. Експерт визнала також, що Росія була права, коли заявляла, що ключовим фактором у розвитку конфлікту в Сирії стала участь у ньому радикальних ісламістів.

Стівен Сестанович погодився з тим, що Росія «відіграла конструктивну роль» у пошуках вирішення конфліктів навколо Сирії та ядерної програми Ірану. Експерт пояснив це тим, що Росія вкрай зацікавлена в пошуках таких вирішень міжнародних проблем, які виключали б застосування сили з боку США.

«Протягом останніх двох десятиліть Росія найбільше намагається уникнути застосування сили з боку США, тому що це демонструє нездатність Москви запобігти небажаним для неї сценаріям, марність російського вето в Раді Безпеки ООН, і так далі», - сказав Сестанович.

На думку Баєрлі, ідея того, що «США не мають права зловживати своїм впливом», остаточно сформувалася в Кремлі після того, як Росія не заблокувала в Раді Безпеки ООН резолюцію, на основі якої було застосовано військову силу під час кризи в Лівії, що призвело до зміни режиму і вбивства Муаммара Каддафі.

«Всі подальші кроки Росії на міжнародній арені легко пояснюються подіями в Лівії, - сказав дипломат. - Я дуже радий, що сторони в Сирії зараз, принаймні, сидять за одним столом, хоча я не впевнений, що вони говорять один з одним. Але те, що Сполучені Штати і Росія працювали разом для того, що б, принаймні, спробувати вирішити одне з найскладніших питань останнього часу, на мій погляд, є кроком вперед».

Що для американців добре , для росіян ...

Посол Баєрлі звернув увагу на циклічність американсько-російських відносин, зазначивши , що за час його дипломатичної кар'єри, яка триває вже понад 30 років, «перезавантаження», або, як це раніше називали, «детант», відбувалися по - принаймні чотири рази. На його думку, головним чинником, що підштовхнув російське керівництво піти на останнє «перезавантаження», запропоноване президентом Бараком Обамою, була економічна криза 2008-09 років. «Ця криза дала можливість вийти на авансцену тієї частини російської еліти, яка обстоює модернізацію економіки і, яка згуртувалася навколо тодішнього президента Дмитра Медведєва, - сказав дипломат. - Президент Обама скористався цією можливістю».

Професор Сестанович головну перешкоду в розвитку стабільних партнерських відносин між США і Росією бачить у тому, що Москва сама ще не визначилася зі своїм курсом.

«Ідея інтеграції з Заходом їй некомфортна, - сказав експерт. - Росії не хочеться думати, що її розбіжності з Сполученими Штатами є лише наслідком конфлікту національних інтересів. Путін, особливо, бачить у своєму відчуженні від Заходу елемент конфлікту цивілізацій ... Я думаю, у Путіна є власні уявлення про те, як все має працювати у світі, і для нього поняття «суверенітету" мало не священне. Для нього прояв російської волі на міжнародній арені рівнозначний проголошенню російської ідентичності. Тому те, що Путін дистанціюється від Заходу, для нього є принциповим питанням. У цьому є якась ідеологічна складова. Він не хоче бути частиною "американського блоку". Самим суперечливим для нього є західний підхід до політичних змін. Те, що на Заході називають "підтримкою демократичних змін", для нього - анафема».

Професор Стент відзначила, що фундаментальна проблема полягає в тому, що Росія і США по-різному розуміють те, що стало б «хорошими, продуктивними відносинами» між двома країнами.

«Для росіян, особливо для Путіна, хорошими були б, як сказав один мій знайомий, "рівні партнерські відносини" навіть при тому, що після закінчення "холодної війни" США і Росія далеко не рівні за своєю силою, - пояснила вона. - Росіяни хочуть, що б ми прийняли їх такими, які вони є, і не намагалися б їх змінити. Для нас же продуктивними відносини можуть бути тільки з тими партнерами, які поділяють наші цінності».

Посол Баєрлі проілюстрував цю думку прикладом з власного дипломатичного досвіду. За його словами, якщо раніше Росія завжди була зацікавлена і навіть вимагала «особливих відносин» з США, то останнім часом настрої в Москві помінялися:

«Коли минулого року я був у Москві на зустрічі колишніх американських послів у Росії і російських послів у США міністр закордонних справ Лавров сказав нам, що Росія більш не хоче "особливих відносин" зі Сполученими Штатами, - розповів дипломат. - Росія хоче мати з нами "нормальні" стосунки. Я думаю, що частина проблеми для нас полягає в тому, що ми ще не звикли до того, що Москва більше не вимірює свою власну гідність рівнем відносин з США».

після Сочі

Говорячи про перспективи американсько-російських відносин після Олімпіади в Сочі, Анжела Стент висловила думку, що для американської адміністрації ці відносини «не пріоритетними».

Стівен Сестанович сказав, що не впевнений, що у тієї чи іншої сторони є «повістка, на основі якої американсько-російські відносини можуть розвиватися». При цьому експерт додав, що якщо під час сочинської Олімпіади станеться теракт, «Путін, безсумнівно, скористається цим для того, що б зміцнити власну владу і владу держави».

Джон Баєрлі дивиться на проблему по-філософськи. Він ствердно відповів на запитання, чи очікує чергове «перезавантаження» в американсько-російських відносинах після сочинської Олімпіади - хоча б тому, що в цих відносинах постійно «злети змінюються падіннями і навпаки».

«Сьогодні американці більш тісно взаємодіють з росіянами щодо Сирії, ніж рік тому, - додав дипломат. - Розвиток торгівлі та інвестицій і успіх американських компаній, що працюють в Росії, також, я думаю, дозволять підняти рівень двосторонніх відносин з тієї низької за останній час точки, якої ми досягли мйаже рік тому. Але потім буде чергове падіння».

Водночас посол Баєрлі охарактеризував президентів Обаму і Путіна, як «дуже прагматичних» лідерів, і висловив упевненість в тому, що двосторонні відносини залишаться «важливими» для обох країн.
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG