Спеціальні потреби

Конгрес США прийняв «Закон Магнітського» та скасував поправку Джексона-Веніка


Конгрес США прийняв Закон про нормалізацію торговельних відносин з Росією. Для того, щоб закон набув чинності, потрібно його затвердження Сенатом і схвалення президента. Лідери Сенату, який контролює Демократична партія, і президент Обама раніше заявляли про те, що підтримують цей крок.

«За» ухвалення цього закону (офіційно називається HR 6156 Russia and Moldova Jackson-Vanik Repeal Act of 2012) проголосували 365 членів Палати представників, «проти» – 43 (37 демократів і 6 республіканців).

Прийняття цього закону стало необхідним після вступу Росії у Світову організацію торгівлі (це сталося 22 серпня). Раніше на торгівлю між двома державами впливала прийнята в 1974 році поправка Джексона-Веніка, яка пов’язує торговельний статус з тим, яким чином у державі-партнері США дотримуються права людини. Після 1991 року поправка де-факто не впливала на американсько-російські торговельні зв’язки (щорічно президент США особливим указом припиняв її дію), проте залишалася важливим символом «холодної війни».

Для США ухвалення цього закону не потребує будь-яких поступок Росії, проте американські компанії, що ведуть бізнес в Росії, зможуть користуватися усіма перевагами вільної торгівлі, правила якої регулює СОТ.

Нині на частку США припадає лише приблизно 4% товарів і послуг, закуплених Росією, в той час як обсяг російського ринку в 2011 році досяг приблизно 400 млрд. доларів і, за прогнозами, може подвоїться протягом найближчих п’яти років.

Законодавці, які виступали на слуханнях, підкреслювали, що «холодна війна» пішла в минуле і що прийняття цього закону позитивно вплине на економіку США.

Складовою частиною закону став так званий «закон Магнітського», який передбачає введення санкцій відносно російських чиновників, винних у порушеннях прав людини і корупції. Це положення викликало протести російських властей – Москва погрожує прийняттям відповідних мір.

Прийнятий Палатою представників законопроект також встановлює нормальні торговельні відносини з Молдовою.
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG