Спеціальні потреби

Висланий журналіст вважає, що в Росії можлива «українська модель»


Дейвид Саттер
Дейвид Саттер

Американський журналіст Дейвид Саттер, висланий з Росії в 2013 році, допускає можливість політичних заворушень у Росії за «українським зразком», які, на його думку, можуть статися в результаті західних економічних санкцій, падіння цін на нафту і триваючої війни в Україні.

У цьому зв’язку він закликає Захід до «максимального стримування» Росії.

Саттер, який тепер працює у вашингтонському Інституті Гудзона та Університеті Джонса Гопкінса в Балтіморі, в середу опублікував статтю в Wall Street Journal, в якій зазначив, що Володимиру Путіну треба, щоб санкції були зняті – але не тому, що вони самі по собі мають підривний вплив, а тому, що «в поєднанні з наростаючою економічною кризою і непередбачуваною траєкторією війни вони можуть призвести до дестабілізації Росії».

«За таких обставин є серйозна небезпека соціальної напруженості», – стверджує Саттер.

Він пише, що в сучасній Росії 110 осіб, включаючи приятелів Путіна, контролюють 35 відсотків всього багатства країни, в той час як статки половини дорослого населення не перевищують 871 долар на домогосподарство. У 2014 році, вказує автор, ціни на продовольство зросли на 15,4 відсотка.

«Якщо економічна ситуація в Росії буде і далі погіршуватися, багато росіян можуть прийти до думки, що українська модель мирного і спонтанного повстання проти корумпованого режиму може підійти і їм, – пише Саттер. – У першу чергу саме через те, що Україна може стати потужним прикладом для Росії, Путін і почав війну в Україні».

На думку автора, «піраміда влади в Росії дуже нестабільна». Втеча капіталу досягла колосальних обсягів – 63,7 мільярда доларів у першому кварталі 2014 року, вказує він, посилаючись на дані Держдепартаменту США. У той же час, пише Саттер, «тисячі російських чиновників розробили плани втечі на Захід зі своїми грошима».

На думку автора, Кремль може перейти до більш агресивного і відкритого втручання в Україні, щоб уникнути затяжної війни.

«Але Путін і його дружки не підуть на агресивні дії, якщо будуть побоюватися, що в результаті втратять владу, за яку вони тримаються, – резюмує Саттер. – Ось чому саме зараз Захід повинен перейти до максимального стримування».

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG