Спеціальні потреби

Верховний лідер Ірану Хаменеї підтримав ядерну угоду


Алі Хаменеї
Алі Хаменеї


Верховний лідер Ірану аятола Алі Хаменеї схвалив ядерну угоду з провідними країнами світу, але попередив, що в ній є неясності та «структурні слабкості».

У листі президенту Ірану Гассану Роугані, який прочитано по державному телебаченню, Хаменеї заявив, що такі слабкості можуть завдати шкоди країні у теперішньому і в майбутньому. Він закликав іранських офіційних осіб бути пильними щодо непослідовностей в угоді.

Угода була предметом запекликих дебатів в Ірані. Консервативні лідери твердили, що іранська делегація пішла на надто великі поступки на переговорах із США, Великобританією, Францією, Китаєм, Росією і Німеччиною.

Переговори завершились у липні досягненням угоди. Після повного запровадження угоди в життя будуть скасовані міжнародні санкції, пов’язані ядерною програмою.

У неділю президент Барак Обама доручив американськоу уряду розпочати підготовку до скасування санкцій проти Ірану. Він також заявив, що Іран розпочав виконувати передбачені угодою зобов’язання, усуваючи центрифуги, скорочуючи запаси урану і заливаючи цементом реактор Арак на важку воду. Все це має запевнити, що Іран не зможе виготовити ядерної зброї.

Сполучені Штати та їх західні союзники протягом років підозрювали, що метою іранської ядерної програми було виготовити ядерну зброю. Проте Іран наполягав, що його програма мирного призначення – для енергетичних потреб і медичних дослідів.

Дивіться також: Ось чому Канада не змінить ставлення до України

Що дасть Україні перемога Джастіна Трюдо. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:41 0:00

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG