Спеціальні потреби

Американські фермери домагаються імміграційної реформи


Одні з тих, хто домагається реформи імміграційних та візових законів, - американські фермери. Адже ця галузь залежить від робочої сили з Латинської Америки
Врожай тютюну у Північній Кароліні поспів минуло року значно раніше графіка. Навіть бригада робітників, яких найняв Біллі Картер, не встигла приїхати з Мексики.

«Ви дивитися на свій врожай і розумієте, що у вас немає робітників його зібрати», - каже фермер.

Біллі втратив тютюн, втратив заробіток. Своїх робітників фермер найняв легальним шляхом, через урядову програму, яка шукає сезонних робітників за кордоном. Заявки необхідно подавати завчасно, чітко визначати дати. Однак погода розпоряджається по-своєму. Ризик втратити врожай - одна з причин, чому фермери не користуються сповна цією програмою. До того ж, ця програма є надзвичайно заплутаною, каже Лі Вікер з Асоціації виробників Північної Кароліни.

За словами Лі, складні правила і бюрократія відлякують багатьох фермерів від участі у цій програмі. Асоціація, каже він, готова сприяти фермерам з оформленням документів, однак справа ця коштовна – тисяча доларів за кожного робітника.

«Якщо у вас є змога зібрати врожай без цієї програми, робіть це так довго, як можете», - радить він фермерам.

Більшість фермерів погодяться з ним. За офіційними даними, сезонні робітники, які працюють у США за цією програмою, складають лише 10% робочої сили на господарствах.

Фермери запевняють, що воліють наймати людей, які перебувають в країні легально, але проблема у тому, що американці не поспішають займатися сільськогосподарською працею. У 2007-му році Асоціація фермерів намагалася найняти робітників через рекламу на радіо і гарячі телефонні лінії. Але успіху вона не мала. На неї відгукнулося лише троє людей, розповідає Лері Вутен, представник Асоціації фермерів.

Американці не зацікавилися тому, що на фермах дуже мало платять, - говорить Ерік Руарк з Федерації імміграційної реформи:

«Якщо можна не наймати людей через цю програму і знайти людей, яким не треба платити багато, і не треба дбати про їх права, це робить сенс. Але це не прийнятно. Це не лише протизаконно, це - не етично».
«Ви дивитися на свій врожай і розумієте, що у вас немає робітників його зібрати»,
Біллі Картер, фермер

Біллі Картер каже, що завдяки програмі він знаходить надійних і кваліфікованих робітників, а це важливо, коли дбаєш про високу якість врожаю. Однак він знає, що для інших фермерів ця програма занадто складна і Конгрес повинен її спростити.

«Це такий собі політичний футбол, існують юридичні застереження з усіх сторін, але на даний момент про це взагалі ніхто не говорить, і навряд чи заговорить найближчим часом», - вважає Картер.

До останнього часу Біллі сумнівався, що у світлі всіх інших проблем в Америці, Конгрес візьметься зараз проводити імміграційну реформу і вирішувати проблеми фермерів.
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG