Спеціальні потреби

Керрі пообіцяв Бразилії відповіді на питання про електронне стеження


Держсекретар США Джон Керрі з бразильським колегою Антоніо Патріота
Держсекретар США Джон Керрі з бразильським колегою Антоніо Патріота
США пообіцяли, що Бразилія та інші союзники отримають роз'яснення, що стосуються електронного стеження, яке Вашингтон проводить в рамках боротьби з тероризмом.

Проте американська влада не висловили готовності змінити методи збору такої інформації.

Державний секретар США Джон Керрі закликав Бразилію не допустити, щоб оприлюднення інформації про таємні програми США з моніторингу телефонних дзвінків та Інтернет-трафіку негативно відбилися на торговельних, дипломатичних та культурних відносинах між країнами.

«Бразилія повинна отримати відповіді, і вона їх отримає», - заявив Керрі в ході свого першого візиту до Бразилії в якості глави американської дипломатії.

Міністр закордонних справ Бразилії Антоніо Патріота заявив, що його країні потрібно щось більше, ніж просто роз'яснення про стеження за електронним листуванням і телефонними розмовами бразильців, яке веде Агентство національної безпеки США.

«Нам потрібно припинення практики, яка порушує державний суверенітет та індивідуальні свободи, підриває довіру між державами», - заявив Патріота на прес-конференції після зустрічі з Керрі.

«Сьогодні ми зіткнулися з новим викликом у наших відносинах. Цей виклик пов'язаний з інформацією про перехоплення електронних і телефонних повідомлень бразильців, - продовжив Патріота. - Якщо цій проблемі не зарадиш належним чином, є небезпека, що над нашою роботою виникне тінь недовіри».

Інформація про програми стеження, передана в пресу колишнім контрактником АНБ Едвардом Сноуденом, викликала особливе занепокоєння в країнах Латинської Америки, багато з яких вже давно скаржилися на посягання на їх суверенітет з боку США.

Керрі прибув до бразильської столиці для підготовки державного візиту президента Ділми Руссеф у США. Жовтневий візит покликаний підкреслити важливість, яку США надають відносинам з Бразилією.
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG