Спеціальні потреби

США готові до введення нових санкцій проти Росії


Марі Гарф
Марі Гарф

Вашингтон – Сполучені Штати заявляють, що вони повністю готові до запровадження нових санкцій у разі, якщо Росія не закличе проросійських сепаратистів в Україні до роззброєння.

Після зустрічі зі своїм французьким колегою Лораном Фабіусом держсекретар США Джон Керрі був категоричний. Враховуючи, що оголошене Києвом припинення вогню закінчується в п’ятницю, він чітко дав зрозуміти, що час спливає.

«Росія повинна буквально протягом кількох годин показати, що вона готова надати сприяння у роззброєнні сепаратистів, спонукати їх роззброїтися, скласти зброю і почати ставати частиною легітимного процесу», – заявив він.

У п’ятницю в Брюсселі відкрився саміт Євросоюзу, учасники якого обговорюють питання про введення нових санкцій проти Росії. І хоча американські чиновники говорять, що поки неясно, чи США випередять їх зі своїм рішенням, представник Держдепартаменту Марі Гарф заявила, що Вашингтон готовий до цього.

«У нас є необхідна інфраструктура, щоб зробити це дуже швидко, якщо знадобиться. Держсекретар не говорив про конкретні терміни введення додаткових санкцій, а підкреслював, що це має відбутися якомога швидше», – сказала вона.

За словами Гарф, додаткові санкції можуть вдарити по російському фінансовому сектору, енергетиці, гірничодобувній промисловості, машинобудуванню та оборонної галузі. Вона підкреслила, що нові санкції покликані максимізувати тиск на Росію при одночасній мінімізації впливу на американську економіку.

Заява Гарф з’явилася після того, як Торговельна палата США і Національна асоціація виробників розгорнули рекламну кампанію в провідних американських газетах, стверджуючи, що нові санкції проти Росії можуть негативно відбитися на американському бізнесі і робочих місцях.

Гарф зазначила, що американські чиновники проводять «енергійні дискусії» з бізнес-спільнотою з даного питання і приймають ці «розрахунки» до уваги.

Європейські лідери також висловлюють занепокоєння, що нові санкції можуть пошкодити розширенню економічних зв’язків з Москвою. Після того як у березні Москва анексувала український Кримський півострів, ЄС і США ввели санкції проти окремих російських осіб і компаній.

У Парижі держсекретар Керрі заявив, що волів би не переходити «до режиму санкцій» і висловив надію на співпрацю США, Європи, Росії та України з метою деескалації української кризи.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

Підсумки візиту держсекретаря Блінкена до Києва. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:47 0:00
XS
SM
MD
LG