Спеціальні потреби

США і Китай досягли домовленості щодо посилення санкцій проти КНДР


Дипломати в ООН повідомляють, що США досягли угоди з Китаєм про посилення міжнародних санкцій проти КНДР у зв'язку з запуском у грудні північнокорейської ракети.

За словами дипломатів, США розповсюдили проект резолюції Ради Безпеки ООН, покликаної покарати Пхеньян за ракетний запуск. Голосування у справі резолюції може відбутися вже у вівторок.

За їх словами, резолюція, крім засудження запуску, передбачає розширення існуючих санкцій. Але поки що неясно, чи йдеться про нові санкції, проти чого виступав Китай - головний союзник Північної Кореї.

Вашингтон закликав Пекін дати згоду на прийняття суворих заходів у зв'язку з запуском, який був розцінений багатьма країнами як прикриття для ракетного випробування, забороненого для Північної Кореї згідно з резолюціями ООН.

Китай, який раніше погоджувався підтримати санкції ООН проти КНДР, висловив бажання, щоб Рада Безпеки проявила «обережний» підхід, який не призведе до подальшої ескалації напруженості на Корейському півострові.

Після невдалого запуску в квітні минулого року Раді Безпеки вдалося прийняти тільки «президентську заяву» із засудженням цього кроку. Однак цього разу Пекін, за ознаками, погодився з резолюцією, яка має більшу вагу.

За словами дипломатів, будь-яка резолюція, ймовірно, отримає підтримку інших членів Ради, до складу якої входять 15 держав.

Північна Корея відкидає твердження, що запуск 12 грудня був випробуванням балістичної ракети, наполягаючи на тому, що це була мирна місія з метою виведення на орбіту метеорологічного супутника.
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG