Спеціальні потреби

Петро Порошенко: ціна ескалації конфлікту виявиться для Росії занадто високою


Президент Петро Порошенко. День Незалежності 24 серпня 2015
Президент Петро Порошенко. День Незалежності 24 серпня 2015

Київ – Росія не відмовилася від ідеї прямого вторгнення або наступу бойовиків вглиб України. Російські військові частини поблизу східного кордону України складають більше п’ятдесяти тисяч військових. Про це заявив президент Петро Порошенко, виступаючи під час Маршу Незалежності в Києві 24 серпня.

«Ворог не відмовився від ідеї прямого вторгнення або наступу бойовиків вглиб України, російські збройні угрупування поблизу нашого кордону на сході сьогодні вже складають більше п’ятдесяти тисяч чоловік. "Москва-військторг" поставив бойовикам до півтисячі танків, до чотирьохсот артилерійських систем, до 950 бойових броньованих машин. Тільки за цей тиждень три великі колони перетнули наш кордон в напрямку Луганська, Донецька, Дебальцевого», – сказав Петро Порошенко.

Лідер України зазначив, що «ворог знає, що ми готові дати відсіч, і ціна ескалації виявиться для Росії занадто високою».

«На цей випадок Росія має альтернативну стратегію – розхитати ситуацію всередині нашої країни, посварити її з ключовими партнерами, залишивши один на один з агресором. <...> Російська агресія стала каталізатором нашого об’єднання. Ми остаточно сформувалися як єдина українська політична нація», – підкреслив президент Петро Порошенко.

Глава української держави закликав громадян з надією дивитися в майбутнє України.

«Двадцять п’ятий рік незалежності ми повинні пройти, як по крихкому льоду. Повинні розуміти: маленький необережний крок може стати фатальним. Війна за незалежність все ще триває. І перемогти в ній можна, лише поєднуючи оборонні зусилля, дипломатичний талант, політичну відповідальність. І – залізну витримку», – стверджує Петро Порошенко.

Він назвав цифри втрат української сторони в збройному конфлікті в зоні проведення антитерористичної операції – майже дві тисячі сто військовослужбовців.

Президент ще раз підкреслив безальтернативність «Мінських угод» для мирного врегулювання ситуації в Донбасі. «За час їх дії, з лютого, Росія мала можливість відчути вплив санкцій, а ми – кількісно і якісно поліпшити і підсилити нашу обороноздатність», – зазначив Петро Порошенко.

«Ми – за мир, але ми не пацифісти! Тому будемо нарощувати видатки на Збройні сили; збільшувати грошове забезпечення військовослужбовців, посилювати контрактну складову. Втім, пообіцяти скасування призову і відсутність нових хвиль мобілізації не можу. В умовах агресії повністю контрактної армії бути не може в принципі. Історія не знає таких прикладів», – заявив президент України.

Нагадаємо, що 24 серпня президент України відвідує Берлін для зустрічі з канцлером Німеччини Анґелою Меркель і президентом Франції Франсуа Олландом.

Під час переговорів буде «обговорено широке коло питань – від ситуації на Донбасі до енергетичної безпеки», повідомив 24 серпня Українському національному інформаційному агентству посол України у ФРН Андрій Мельник.

«На цих неформальних переговорах у понеділок в Берліні планується обговорити весь спектр питань», – сказав Андрій Мельник.

За словами українського дипломата, підкреслює «Укрінформ», лідери держав зустрічаються в Берліні «з тим, щоб обмінятися думками і навіть не тільки і не стільки з урахуванням ескалації, яка спостерігається на сході, але, щоб обмінятися думками в дружньому довірчому форматі з нашими партнерами, поінформувати їх про наше бачення тих проблем, з якими ми стикаємося і які не вирішуються».

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG