Спеціальні потреби

Україна стане членом ЄС і додасть йому сили – литовський експерт


Леонідіс Донскіс
Леонідіс Донскіс

Спроба Володимира Путіна розпалити громадянську війну в Україні, щоб зашкодити її зближенню з Європейським Союзом, провалилася, а отже, Київ може розраховувати на набуття повноправного членства в ЄС упродовж наступних 10 років. Про це заявив Леонідіс Донскіс, колишній член Європарламенту та дослідник Каунаського університету ім. Вітаутаса Великого, в інтерв’ю виданню «Гордон». Він також додав, що вступ України до НАТО навряд чи буде несподіванкою.

Майже 7 тисяч осіб, які втратили життя через війну на Донбасі, відкрили очі Заходу на небезпеку, яка походить від Путіна. Україна, на його думку, сьогодні є великою, міцною та згуртованою країною. І попри те, що Донбас дедалі більше нагадує Придністров’я, решта країни може розвиватися у напрямі зближення з ЄС, так само, як це робить Молдова.

Донскіс не вважає західні країни слабкими, але закликає до реформування чинних міжнародних інститутів. Зокрема, він говорить про потребу негайної реформи в ООН, яка позбавила би Росію права вето в Раді безпеки.

На його думку, Україна може відіграти велику роль у відродженні Європейського Союзу. «Євроскептицизм – це товар, яким торгують у Франції, Голландії та Британії, але не в Україні. Ви вірите в ЄС так само, як ми вірили в 2004. Ця віра дасть нові можливості самому ЄС», – запевнив дослідник.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG